Social

Frica de gripa, stimul pentru vaccinare

Raluca Manolache
9 ian 2010 851 vizualizări
Medicii de familie au tot mai multe solicitari privind vaccinarea anti AH1N1 u aproape 2.000 de vrinceni s-au imunizat pina ieri impotriva noii gripe u peste 130 de vrinceni au fost diagnosticate cu aceasta afectiune

Speriati de numarul tot mai mare de imbolnaviri si decese provocate de noul virus AH1N1, tot mai multi vrinceni doresc sa se imunizeze. Doritorii s-au aratat la fata si dupa ce actorul Toni Tecuceanu, membru al echipei Circotasilor, a murit marti dimineata la Spitalul "Matei Bals" din Bucuresti dupa ce a contractat virusul AH1N1. Acestia fie au mers la cabinetele medicilor de familie de care apartin fie s-au adresat cadrelor de la Directia de Sanatate Publica (DSP) Vrancea, unde exista un cabinet de vaccinari. Asa se face ca unii medici de familie au inceput deja sa mai solicite vaccin, pentru ca stocurile existente in cabinet s-au epuizat. "Vaccinarea merge bine. Am mai cerut vaccin de la Directia de Sanatate Publica. Sint tot mai multe solicitari. Probabil ca persoanele sint ingrijorate si de cazurile grave aparute in ultima perioada", a precizat dr. Gabriela Plantos, medic de familie la Tataranu si la Slobozia Ciorasti. Chiar daca au de dus munca de lamurire cu unii, medicii au dorit sa le dea un exemplu pacientilor de pe listele proprii imunizindu-se din timp impotriva noului virus. "Avem foarte multe solicitari si a trebuit sa mai solicit vaccin. Mi-am facut si eu vaccinul si din proprie experienta pot sa spun ca e mai putin dureros decit vaccinul clasic si nu am avut reactii adverse", a mentionat dr. Grigore Hanta, medic de familie la Odobesti. Si la cabinetul de la DSP s-a simtit o crestere la acest tip de vaccinare. Daca intr-o singura singura zi erau vaccinate abia trei persoane, in ultimele zile numarul doritorilor a crescut. De exemplu, ieri peste 100 de persoane au solicitat la DSP acest vaccin. Aproape 2.000 de vrinceni s-au imunizat pina in acest moment impotriva noii gripe. De asemenea, in spitale urmeaza sa se realizeze centre de imunizare impotriva gripei porcine. Astfel, persoanele asigurate medical se vor prezenta in continuare la medicii de familie, iar neasiguratii vor putea fi imunizati in aceste centre. "Infiintam puncte de vaccinare la nivelul spitalelor, probabil si la policlinica Spitalului Judetean pentru ca este o unitate mai mare sau in sectia de boli contagioase. Nu avem medici care sa fi refuzat vaccinarea dar a fost perioada aceasta de sarbatori si nu s-au facut vaccinari. Imediat dupa Anul Nou multi au mai cerut vaccin. Exista persoane care doresc sa se vaccineze", a precizat dr. Marina Maiorov, directorul adjunct al DSP. Pentru o protejare mai eficienta impotriva acestui virus Ministerul Sanatatii a instituit obligatia imunizarii pentru personalul medical. Angajatii din sistemul sanitar public nu vor mai avea astfel voie sa lucreze la patul bolnavului daca nu se imunizeaza impotriva gripei porcine. Peste 130 de persoane din Vrancea au fost diagnosticate pina acum cu aceasta afectiune. (Raluca MANOLACHE)

CASETA

Transplantatii nu se pot vaccina

Pacientii care au suferit un transplant sint avertizati de Asociatia Transplantatilor din Romania sa nu se vaccineze impotriva gripei AH1N1. "Dupa cum va amintiti, la plecarea din spital ati fost avertizati ca n-aveti voie sa faceti nici un fel de vaccin. Va rog, sa nu luati hotarirea de a va vaccina inainte de a discuta cu medicul care va monitorizeaza in centrul de transplant", a avertizat Gheorghe Tache, primvicepresedinte al Asociatiei Transplantatilor din Romania. Si in Vrancea exista citiva pacienti care au suferit transplant de rinichi si ficat. (R. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.