Social

Concedieri pe banda rulanta in confectii

Daniel Garleanu
7 ian 2010 1089 vizualizări
137 de muncitori din domeniul textil si-au pierdut locul de munca, pe fondul scaderii comenzilor u pina la mijlocul lunii decembrie 2009 au fost disponibilizati 2.035 de vrinceni din domenii precum constructii, confectii sau comert u la sfirsitul lui 2009 rata somajului in judet era de 7,4%, cu 3% mai mult decit in perioada similara a anului 2008

Daca oamenii isi faceau iluzii ca anul nou va veni cu ameliorarea situatiei financiare, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) informeaza ca si pentru 2010 se anunta deja disponibilizari. Astfel, pentru 137 de vrinceni anul nou a adus vesti proaste. Doi agenti economici din judet, din domeniul confectiilor textile, au hotarit sa stopeze contractele de munca in luna ianuarie pentru 126 de muncitori, concediere colectiva, respectiv 11 muncitori, concediere curenta. De altfel, inca din luna decembrie 2009 trei agenti economici vrinceni au facut cunoscut faptul ca de la 1 ianuarie 149 de persoane vor ramine fara loc de munca. Domeniile care au avut de suferit si care sisteaza din activitate sint fabricarea articolelor de imbracaminte si comert cu ridicata. Cele doua societati si-au redus personalul pe fondul scaderii comenzilor. Daca pina la venirea crizei sectorul confectiilor sustinea judetul din punct de vedere financiar, acum si acesta tinjeste dupa anii de glorie. Muncitorii sint tot mai reticenti la ocuparea locurilor de munca din confectii pe motiv ca munca multa se plateste de multe ori putin. In 2009 AJOFM a primit notificari pentru disponibilizari colective si curente din partea a aproximativ 90 de agenti economici. Astfel, pina la mijlocul lunii decembrie 2009 au fost disponibilizati 2.035 de vrinceni din diferite domenii de activitate precum constructii, fabricarea articolelor de imbracaminte, comert, prelucrarea lemnului, fabricarea bauturilor, industria constructiilor metalice si producerea metalelor feroase. La sfirsitul anului, judetul Vrancea numara nu mai putin de 11.220 de someri, dintre care 5.345 indemnizati. Daca la 31 decembrie 2009 rata somajului era de 7,4%, in aceeasi perioada a anului 2008 erau doar 6.677 de someri si o rata de 4,4%. Si la nivel national rata somajului a crescut la 7,8%, un procent nemaiintilnit inca din aprilie 2003.


144 de posturi vacante la inceput de an


Cei care vor iesi din cimpul muncii din societatile de confectii care concediaza isi pot schimba locul de munca in scurt timp, dat fiind faptul ca AJOFM a identificat pentru perioada 6-13 ianuarie 132 de locuri de munca vacante in domeniu. Din totalul de 144 de posturi libere, cei interesati de un loc de munca pot opta si pentru un job ca sofer, amanetar sau muncitor necalificat la ambalarea produselor solide si semisolide. De asemenea, cei care isi doresc sa treaca granita in speranta ca vor gasi un post mai bun sau mai bine platit pot consulta oferta AJOFM. Tari ca Germania, Danemarca, Marea Britanie, Spania si Belgia asteapta cetateni romani cu chef de munca. Lista posturilor vacante poate fi consultata la sediul AJOFM. Insa, la un an de criza, muncitorii spera din ce in ce mai mult ca locul de munca pe care l-au ocupat in 2009 sa nu fie in pericol. (Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.