Social

SMURD va fi la datorie abia din 2010 in Vrancea

Raluca Manolache
31 dec 2009 1328 vizualizări
24 de pompieri au devenit deja paramedici si vor lucra pe cele doua ambulante aflate la microstatiile Focsani si Adjud

Judetul Vrancea va beneficia abia de anul viitor de Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD), chiar daca serviciile paramedicilor ar fi fost necesare si in timpul blocajelor generate de zapada cazuta in aceasta luna. Chiar daca in judet au ajuns doua ambulante de tip SMURD inca din luna octombrie, care se afla in prezent in custodia Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU), acestea nu sint inca functionale. Initial, microstatia SMURD ar fi trebuit sa fie functionala din noiembrie, insa deschiderea a fost aminata. Una dintre autosanitare a ramas la Focsani, iar cea de-a doua a ajuns deja la Sectia de Pompieri de la Adjud, unde va prelua urgentele de pe o raza de citeva zeci de kilometri patrati. "SMURD va fi functional cel mai probabil la inceputul anului viitor. Se fac ultimele pregatiri", ne-a precizat sergentul major George Dumitrache, purtatorul de cuvint al ISU. Pe aceste masini urmeaza sa lucreze 24 de pompieri care au facut deja cursurile de paramedici, marea majoritate la Centrul Regional de Formare in Asistenta Medicala de Urgenta si Descarcerare din Galati. Acestia vor colabora in permanenta cu medicii de la Unitatea de Primiri Urgente de la Spitalul din Focsani. Interventiile pentru care este solicitat SMURD includ urgentele care pun in pericol viata persoanelor, precum accidente, explozii, incendii, starile de inconstienta, suspiciunile de infarct, insuficientele respiratorii acute si, mai ales, accidentele colective. Autoritatile spun insa ca masinile sint pregatite sa intervina si la accidentele rutiere grave care au loc adesea pe tronsonul de 90 de kilometri de drum european care traverseaza judetul si vor descongestiona si Serviciul Judetean de Ambulanta. Infiintarea statiei SMURD in Vrancea a fost posibila gratie medicului Raed Arafat, care a fost cooptat de citiva ani in echipa de conducere a Ministerului Sanatatii Publice, pe postul de subsecretar de stat. Medicul este cel care a creat SMURD in Romania, la Tirgu Mures. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 20 ore, 4 minute, 11 secunde
pacat ca tin blocate masinile alea degeaba...trebuia sa ii dea drumu demult dar na interesul este 0 din partea unora....sa speram ca in ianuarie o sa beneficiem si noi de serviciul asta....
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.