Social

Donatorii de singe se lasa asteptati si de sarbatori

Raluca Manolache
24 dec 2009 1053 vizualizări
Pentru 500 de mililitri de singe donat, oamenii primesc bonuri valorice de aproape 60 de lei

Vrincenii se lasa asteptati si in pragul sarbatorilor la Centrul de Transfuzii Sanguine din Focsani. Daca in anii trecuti lipsa banilor si dorinta de a pune ceva bun pe masa de sarbatori ii impingea pe oameni sa doneze singe, nu acelasi lucru se poate spune si in acest an. Cei care renunta la propriul singe pentru a le da un "strop" de viata pacientilor gravi bolnavi vin cu greu. Daca marti la "banca de singe" au venit mai bine de 30 de persoane, ieri numarul donatorilor a scazut simtitor. "Nu inteleg ce se intimpla. Ma asteptam sa fie buluc in aceste zile. Daca nu va creste numarul donatorilor vom avea probleme pentru ca nu avem stocuri de singe", spune ingrijorata doctorita Mioara Hanta, directorul Centrului de Transfuzii. De altfel, cei mai multi donatori de singe sint oameni modesti care vin pentru ca au nevoie de bonurile de masa. Pentru 500 de mililitri de singe donat, oamenii primesc bonuri valorice de aproape 60 de lei. Toti cei care doresc sa doneze pentru ca au pe cineva drag pe patul de spital sau pentru ca doresc sa dea o mina de ajutor unui om bolnav trebuie sa respecte anumite conditii. Donarea de singe este permisa numai persoanelor sanatoase cu virsta cuprinsa intre 18 si 62 ani, celor care nu au valorile tensiunii arteriale peste 20 mm Hg sau sub 10 mm Hg si nu au suferit de boli transmisibile in viata. In plus, donatorilor le este interzis sa consume alcool sau sa manince gras inainte de a se prezenta la recoltarea de singe. Cei care vor sa doneze lichidul vital sint asteptati si astazi la centru. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.