Social

Pe ger, gara este hotel de lux pentru oamenii strazii

Ziarul de Vrancea
22 dec 2009 1377 vizualizări
Oamenii fara adapost din afara judetului trag iarna la Gara Focsani pentru a fugi de frig u la adapostul ce apartine filialei de Cruce Rosie sint primiti doar oamenii strazii din Focsani, pe timp de noapte u nimeni nu se implica si nu se intereseaza de soarta acestor oameni , spun politistii de la TF

Gara Focsaniului a devenit pentru oamenii strazii un "hotel de lux" unde se pot "caza" pe timpul iernii fara sa scoata, desigur, vreun leu din buzunar. Chiar daca cei care vor sa calatoreasca cu trenul se pling deseori de mirosul si mizeria lasata in urma de acestia, politistii de la Transporturi Feroviare Focsani nu prea au ce masuri sa ia impotriva amaritilor. In fiecare zi, inca de la primele ore, oamenii strazii sint trimisi catre adapostul ce apartine filialei de Cruce Rosie sau sint urcati in tren spre localitatile de domiciliu. Asta nu inseamna ca oamenii fara adapost renunta. Merg citeva statii dupa care se intorc la Focsani sa se mai incalzeasca. Cei mai multi provin din zone precum Iasi, Vaslui, Bacau sau Buzau si se opresc la Focsani deoarece gara din oras este incalzita si curata. In plus, aici oamenii sint mai darnici. "Pe timpul iernii sint cu peste 70% mai multi oameni ai strazii in gara. In aceasta perioada organizam o serie de actiuni pentru identificarea, fotografierea si amprentarea lor. Nimeni nu se implica si nu se intereseaza de soarta acestor oameni", a declarat agentul sef Enache Titel, sef de post la Politia TF Focsani. Astfel, daca vara oamenii fara adapost mai au o sansa la viata si pot pierde vremea prin oras, prin parcuri, scari de bloc, iarna nu prea mai au optiuni. Singura sansa la o masa calda si un pat ar fi adapostul de la Crucea Rosie. Oamenii strazii din alte judete nu au nicio sansa insa sa ajunga in acest adapost pentru ca proiectul este realizat in colaborare cu Consiliul Local Focsani si dedicat exclusiv celor care nu au un acoperis, dar sint din municipiu. "Noi avem capacitatea de 20 de locuri de cazare dar numai pentru oamenii strazii din Focsani, nu din alte judete. In mod normal, cei care nu au domiciliul in Focsani trebuie sa mearga la autoritatile locale care trebuie sa caute o solutie. Pentru cei nedeplasabili nu exista solutie decit daca autoritatile locale, prin serviciul de asistenta sociala, cauta un adapost. Acesti oameni sint condamnati, unii din vina lor dar si prin indiferenta noastra", spune Rodica Davidean, sefa filialei de Cruce Rosie. Adapostul de noapte nu are capacitatea necesara de a prelua toti oamenii strazii, numarul acestora fiind destul de ridicat. Pentru mare parte dintre cetatenii fara adapost singurul "acoperis" ramine cerul liber chiar si in zilele in care gerul e napraznic. In urma cu citeva zile, prefectul judetului a cerut primarilor de orase sa-i trimita o situatie cu oamenii strazii, in incercarea de a se gasi o solutie pentru acestia, de a fi scosi din canale, scari sau subsolurile blocurilor. (Raluca MANOLACHE, Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.