Social

Somajul se acorda in anumite conditii

Daniel Garleanu
12 dec 2009 1281 vizualizări
In Vrancea sint inregistrati 10.904 de someri, din care doar jumatate primesc indemnizatie

Situatia financiara actuala a sporit rata somajului in judetul Vrancea cu 0,1% fata de luna anterioara, ajungind asadar la 7,2%, cel mai ridicat nivel inregistrat in ultimii ani. In aceste conditii Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca doreste sa informeze populatia despre modalitatea prin care se poate acorda indemnizatia de somaj celor care si-au pierdut locul de munca. Astfel, conform Legii 76/2002 indemnizatia de somaj se acorda pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare. Cei care au implinit cel putin un an la locul de munca vor primi somaj o perioada de sase luni, cei care au un stagiu de cotizare de cel putin cinci ani vor primi somaj pentru noua luni, iar cei care au depasit zece ani de munca vor primi indemnizatie pentru o perioada de 12 luni. De asemenea, cuantumul indemnizatiei lunare de somaj se acorda in functie de stagiul de cotizare, iar perioada de acordare se prelungeste cu trei luni. "Pentru somerii care, la data intrarii in vigoare a OUG 28/2009, beneficiaza de indemnizatie de somaj, perioada de acordare se prelungeste cu 3 luni, de la data pina la care a fost stabilit dreptul respectiv", informeaza AJOFM Vrancea. Potrivit datelor Agentiei, la sfirsitul lunii noiembrie, judetul Vrancea numara 10.904 someri inregistrati din care jumatate, respectiv 5.020, primesc indemnizatie de somaj. Judetul nostru se afla pe locul 23 in topul national al somajului, potrivit datelor raportate in luna noiembrie. Analistii spun insa ca cifrele reale sint mai alarmante, deoarece datele oficiale nu includ si numarul plecarilor voluntare, ca urmare a restringerii unor afaceri, cum este si cazul supermarketului Interex din Focsani, unde lucreaza 26 de angajati, si care se va inchide in aceasta luna. Chiar daca salariatilor li s-a oferit oportunitatea sa lucreze la alte puncte de lucru din tara, multi nu vor accepta relocarea. în cazul in care un angajat pleaca dintr-o firma prin acordul partilor, ca urmare a demisiei, el nu mai are dreptul la indemnizatie de somaj. Dupa cum se stie, numarul somerilor a crescut anul acesta dupa ce zeci de firme au intrat in faliment din pricina recesiunii iar alte citeva sute si-au suspendat activitatea din pricina impozitului forfetar impus de Ministerul Finantelor Publice. Si pentru anul viitor se anunta numeroase disponibilizari. (Daniel GIRLEANU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.