Social

Supravietuirea, pe lungi liste de asteptare

Raluca Manolache
7 dec 2009 1020 vizualizări
Bolnavii au de asteptat si un an de zile ca sa primeasca dispozitivul medical de care au nevoie u nici pacientii care sufera de hepatita B sau C nu duc o viata mai usoara atunci cind vine vorba de tratamentul gratuit

Peste 1.100 de vrinceni stau la coada pentru supravietuire. Acestia se afla pe listele de asteptare intocmite la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Vrancea pentru a intra in posesia unui dispozitiv medical sau a unor medicamente mult prea greu de suportat din propriul buzunar. Asa se face ca aproape 1.000 de bolnavi asteapta sa primeasca decizie favorabila pentru a beneficia de un dispozitiv medical. Situatia intocmita de CAS Vrancea privind lista de asteptare pentru dispozitive arata astfel: proteze auditive "" 376 cereri, proteze membru inferior si superior "" 43 cereri, dispozitive de mers "" 64 cereri, orteze "" 110 cereri, incaltaminte speciala - 28 cereri, dispozitive pentru deficiente vizuale "" 153 cereri, solutie vascoelastica pentru infiltratii "" 233 cereri. Bolnavii au de asteptat si un an de zile ca sa primeasca proteza dorita, iar in unele cazuri chiar mai mult. "Prima cerere am facut-o acum cinci ani. A durat un an pina cind m-au chemat insa am ajuns la o luna dupa data stabilita si mi-au spus ca am venit prea tirziu si ca nu imi mai pot face dosarul pentru ca lista de asteptare este foarte lunga. In 2007 mi-au gasit dosarul si am fost chemata la Casa de Sanatate unde mi s-a spus sa refac actele. In nici jumatate de an am primit decizia favorabila", ne-a spus Oltea C., care a avut nevoie de ajutorul bancii sanitare pentru a-si achizitiona o proteza auditiva. In acest an au fost emise peste 2.100 de decizii, majoritatea fiind pentru sisteme stomice si incontinenta urinara, care sint mai ieftine dar si imperios necesare bolnavilor. Pina la finele anului nu se stie insa cite dosare vor mai fi aprobate in conditiile in care bugetul este foarte mic. "Pentru anul 2009, Casei de Asigurari de Sanatate Vrancea i s-a alocat, la capitolul dispozitive medicale, suma de 1.150.000 lei, fondurile ramase pina la sfirsitul anului fiind de 100.000 lei ce urmeaza a fi folositi, cu precadere, pentru sistemul stomic. Pentru solutionarea listelor de asteptare, CJAS Vrancea asteapta o rectificare bugetara de la CNAS", ne-a spus Iustina Micu, purtatorul de cuvint al CAS Vrancea. Prioritate vor avea cererile pentru aparat de administrare continua de oxigen, copiii, cererile de protezare a stomiilor si pentru cazuri de incontinenta urinara, cererile pentru laringofoane si cazurile care vor reprezenta urgente medico-chirurgicale.


Hepatita B sau C pe liste


Si bolnavii care sufera de hepatita de tip B sau C mai pot astepta pentru a intra in posesia tratamentului necesar. Dosarele bolnavilor care sufera de hepatita B sau C sint aprobate numai de o comisie care se intruneste la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, CAS Vrancea fiind cea care doar primeste si transmite mai departe actele bolnavilor. 128 de pacienti inca mai asteapta un raspuns, unii dintre acestia fiind pe liste chiar din anul 2007. Pina in luna august, 135 de bolnavi cu hepatita B si C au primit tratament in mod gratuit, consumul de medicamente pentru tratamentul lor ridicindu-se la 2.195.064,84 lei. Numai tratamentul cu interferon pentru hepatita de tip C al unui bolnav costa in jur de 8.000 de lei lunar. Deocamdata nu se stie cind va veni urmatoarea transa de finantare de la Bucuresti. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.