Social

Militarii din Afganistan, scutiti de concediul fara plata

Raluca Manolache
5 dec 2009 1089 vizualizări
Militarii isi risca viata pentru o diurna cuprinsa intre 70 si 90 de euro pe zi

Militarii care isi risca viata in teatrele de operatii din Afganistan, Kosovo sau Irak nu sint obligati sa intre in concediu fara plata. "A fost emis un ordin prin care militarii din teatrele de operatii, elevii si studentii, militarii aflati in pregatire in centrele de instructie nu «beneficiaza» de prevederile Legii 329", a precizat maiorul Toni Ene, purtatorul de cuvint al Brigazii 282 Infanterie Mecanizata "Unirea Principatelor". Concediul fara plata a fost insa impus tuturor angajatilor MApN, conform Legii privind reducerea cheltuielilor publice. De exemplu, la Brigada 282 Infanterie Mecanizata s-a decis ca militarii sa stea acasa simbata si duminica, in conditiile in care acestia sint platiti pe zile calendaristice. Numarul militarilor din Vrancea trimisi in Orient pentru mentinerea pacii este de aproape 500 de oameni. în prezent, Armata are dislocati in Afganistan aproximativ 1.050 de militari. Cei mai multi participa la Operatiunea ISAF (International Security Assistance Force), sub egida NATO, actionind in principal in provincia Zabul, cu resedinta la Qalat. Militarii isi risca viata pentru o diurna de 90 de euro pentru ofiteri si 70 euro pentru celelalte categorii de personal, la care se adauga sporurile aferente. In cazul nefericit al decesului unui militar, familia poate primi de la firma de asigurari 80.000 de euro, iar in cazul militarilor raniti se pot acorda sume compensatorii cuprinse intre 20.000 si 60.000 de euro, desigur in functie de gradul de invaliditate pe care comisia medicala il stabileste in urma expertizei. în caz de deces, familia militarului mai beneficiaza si de alte drepturi speciale. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 2 ore, 7 minute, 34 secunde
De la istoricul slogan ARMATA E CU NOI s-a ajuns la concediu fara plata! Frumos din partea actualilor guvernanti! Dar cel mai interesanta este perioada din saptamana. Este un mod mascat de a lucra citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.