Social

Gripa porcina a ajuns si la Serviciul de Ambulanta

Raluca Manolache
26 nov 2009 1608 vizualizări
Un asistent de la Serviciul de Ambulanta se afla in carantina la domiciliu dupa ce a fost atins de gripa noua u daca pe hirtie sint inchise trei licee din Vrancea, in realitate o singura unitate si-a pus lacat pe usa u orice persoana care da semne de infectii respiratorii precum febra, secretii nazale apoase si alterarea starii generale trebuie sa se autoizoleze la domiciliu

Gripa noua se extinde cu repeziciune in Vrancea, ajungindu-se la 60 de cazuri confirmate, dupa ce in ultimele 24 de ore au aparut inca opt cazuri de gripa AH1N1. De aceasta data este vorba si de un cadru medical, un asistent de la Serviciul de Ambulanta Judetean (SAJ) Vrancea, care se afla in carantina la domiciliu inca de duminica, cind a prezentat primele semne de boala. Dupa ce s-a confirmat ca asistentul de la Focsani are gripa porcina, toate cadrele au inceput sa poarte masti de protectie. De asemenea, Ambulanta urmeaza sa primeasca masti si substante dezinfectante de la Directia de Sanatate Publica (DSP) Vrancea. De acum inainte, in urma unei decizii a ministrului delegat Adriean Videanu, doar Ministerul Sanatatii va da informatii legate de cazurile de gripa noua din judete, pentru a exista un control centralizat asupra situatiei. Asa ca autoritatile sanitare din judet au primit de ieri embargou la comunicarea cu presa pe aceasta tema, tinind cont ca pandemia de gripa a fost speculata electoral. Nici asa insa informatiile nu sint transmise in mod corect. Daca pe hirtie Colegiul National"Unirea", Colegiul Economic "Mihail Kogalniceanu" si Liceul Pedagogic "Spiru Haret" sint inchise, in realitate doar elevii de la "Unirea" au fost fortati sa intre intr-o vacanta prelungita din cauza numarului de adolescenti imbolnaviti. In celelalte doua unitati sint suspendate orele in anumite clase. "Sint inchise doua clase, nu tot liceul. Au fost confirmate doar trei cazuri", a precizat profesoara Carmina Corbeanu, directorul Liceului Pedagogic "Spiru Haret" Focsani.


Bolnavii, izolati la domiciliu


Medicii spun ca virusul gripal se transmite usor pe calea aerului prin stranut si tuse direct de la persoana bolnava la cea sanatoasa si indirect prin contactul cu miinile sau obiectele recent contaminate. "Pentru a reduce riscul raspindirii gripei, bolnavii au obligatia de a se izola de colectivitatile pe care la frecventeaza (gradinite, scoli, locuri de munca, sali de spectacole, mijloace de transport, aglomeratii de orice fel). Prevenirea gripei se realizeaza prin vaccinarea antigripala", se arata intr-un comunicat al DSP. De asemenea, se poate reduce riscul de imbolnavire daca se respecta regulile de igiena: spalarea cit mai des a miinilor cu apa si sapun, curatarea si dezinfectarea suprafetelor obiectelor din jur, evitarea apropierii la mai putin de un metru de persoanele bolnave, evitarea calatoriilor si a locurilor aglomerate, folosirea batistei de unica folosinta in caz de tuse sau stranut si aruncarea ei la gunoi. Orice persoana care dezvolta semne de infectii respiratorii precum febra, secretii nazale apoase si alterarea starii generale trebuie sa se autoizoleze la domiciliu si sa sune medicul de familie. împreuna cu acesta isi va programa un consult dupa orele de program pentru a evita astfel infectarea persoanelor care asteapta la usa doctorului. Ministerul Sanatatii face un apel catre medicii de familie sa inteleaga situatia si sa raspunda cu maxima operativitate acestui tip de solicitari. (Raluca MANOLACHE)


  • Cinci bolnavi tratati cu Tamiflu


  • Doar cinci vrinceni au primit tratament antiviral cu Tamiflu in sectia de contagioase de la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani. Persoanele, suspectate de gripa porcina, au fost supuse acestui tratament pentru ca se afla in evidente si cu alte boli cronice precum HIV/SIDA, obezitate gradul trei, cancer pulmonar sau pneumonie. Acest tratament se poate folosi numai in cazurile grave sau cu factori de risc. (R. M.)


  • Dezinfectie generala la Panciu


  • Campania de prevenire a raspindirii virusului AH1N1 a inceput la Panciu. Astfel, incepind de miercuri, in institutiile publice din oras a inceput un proces amplu de dezinfectie preventiva, fiind folosita ca substanta activa Bigavit Flash N. Pe tot parcursul zilei au fost dezinfectate toate scolile, gradinitele si liceele din oras, dar si sediul Primariei, al Casei de Cultura, al Jandarmeriei, cabinetele medicilor de familie si al Gradinitei Veritas. "Procesul de dezinfectie va costa aproximativ 15.000 lei dar cred ca sanatatea cetatenilor din orasul Panciu este cea mai valoroasa. Speram ca prin aceasta operatiune sa tinem gripa noua cit mai departe, pe o perioada cit mai lunga de timp", a spus Ion Petre, primarul din Panciu. (M. B.)




    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 1

    Adaugă comentariu
    , acum 739397 zile, 18 ore, 38 minute, 32 secunde
    La Colegiul Economic “Mihail Kogalniceanu” se fac ore de curs pana cand se imbolnaveste ultimul elev. Dispozitiea conducerii colegiului.
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.