Social

Farmacistii au intrat in greva japoneza

Raluca Manolache
25 nov 2009 826 vizualizări
Banii virtuali s-au terminat iar bolnavii risca sa scoata bani grei din buzunare pentru a intra in posesia medicamentelor care ii tin in viata u Casa de Asigurari de Sanatate a solicitat o suplimentare de fonduri Farmacistii vrinceni sint în greva japoneza, protest prin care doresc sa traga un semnal de alarma si sa solicite Guvernului sa gasească urgent solutii pentru a evita falimentarea unitatilor.

Timp de doua zile, marti si miercuri, farmacistii poarta banderole pe brat, ca semn a situatiei muribunde in care se afla sistemul public de sanatate din cauza subfinantarii acute. Probleme au aparut dupa ce Guvernul a decis prelungirea termenelor de plata de la 60 la 210 zile, incepind cu luna iunie. Fara nici o incasare de la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Vrancea, farmaciile reusesc cu greu sa se aprovizioneze cu medicamente si sa achite toate darile catre stat. "Greva japoneza este o masura de protest prin care dorim sa tragem un semnal de alarma si pentru a avertiza Guvernul ca prin masura pe care a luat-o, total ilegala, de a prelungi termenul de decontare a retetelor cu retroactivitate, va genera falimentul farmaciilor", a precizat Fevronia Stoica, presedintele Colegiului Farmacistilor Vrancea. De asemenea, farmacistii au intrat in imposibilitatea de a mai elibera medicamente gratuite si compensate deoarece banii "virtuali", si anume creditele de angajament, s-au terminat. "In acest moment nu putem sa dam medicamente. Chiar de dimineata am avut discutii cu fiecare pacient si am explicat care sint motivele. Noi ne dorim sa dam pentru ca aceasta este profesia noastra, dar s-a epuizat bugetul la acest capitol si nimeni nu ne da nici o garantie ca daca noi eliberam in aceasta perioada vor fi si recunoscute ca datorii de catre Casa de Asigurari. Am convenit sa mai asteptam citeva zile pina se va primi o suplimentare in baza careia CAS sa poata primi facturile", a mentionat Fevronia Stoica. Ieri, farmacistii s-au intilnit cu reprezentantii bancii din sistemul sanitar vrincean si au abordat aceasta problema. Mihai Copaci, presedintele director general al CAS Vrancea, a spus ca femeile gravide, bolnavii grav si copiii nu vor ramine fara medicamente. "Casa de Sanatate face toate eforturile pentru suplimentarea bugetului. Am convenit ca farmaciile sa elibereze medicamente pentru bolnavii acuti, gravide si copii, astfel incit pacientii sa aiba de suferit. Am primit asigurari de la CNAS ca in urmatoarele zile se va face aceasta suplimentare", ne-a declarat Copaci. Farmaciile nu au mai primit banii pentru medicamentele eliberate in ultimele 5 luni si nu vor mai primi niciun ban cel putin pina in luna februarie a anului viitor, intrucit nu se cunoaste bugetul pe 2010. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.