Social

Cuviosul Paisie Velicikovschi

Valentin Muscă
14 nov 2009 916 vizualizări
A fost ucenicul Sfintului Vasile de la Poiana Marului

Crestinii ortodocsi il pomenesc in prima duminica a Postului Craciunului pe unul dintre cei mai importanti oameni ai Bisericii din perioada de sfirsit a Evului mediu rasaritean "" Cuviosul Paisie Velicikovschi. Nascut la 1722 in partile Ucrainei de astazi, tinarul Platon a venit in Muntenia, la Manastirea Dalhauti, unde a devenit ucenicul staretului Vasile, viitorul fondator al Schitului de la Poiana Marului. Dupa ce a facut scurte popasuri la schiturile Traisteni si Cirnu, tinarul Platon a plecat la Muntele Athos unde a intrat in monahism, primind haina monahala chiar de la Vasile de la Poiana Marului, aflat la rindul sau la Muntele Athos. Dupa 1760, Paisie cu 63 de monahi a venit in Tarile Romane si s-a asezat la Manastirea Varzaresti. De aici a plecat la Dragomirna, in Bucovina, unde a stat pina la 1774, cind Bucovina a cazut sub austrieci. Atunci Paisie si obstea sa s-a transferat la Neamt, transformind manastirea in cel mai mare asezamint monahal din Tarile Romane, dar si in cel mai prolific centru de cultura religioasa din tot rasaritul. Noutatea adusa de Paisie in monahismul ortodox moldav, sub influenta Staretului Vasile de la Poiana Marului, a fost imbinarea rugaciunii cu munca si introducerea in viata obstii monahale a Rugaciunii inimii. (Valentin MUSCA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.