Social

Gripa porcina, asteptata cu bratele deschise in scoli

Raluca Manolache
5 nov 2009 1432 vizualizări
Principalele probleme semnalate de oficialii sanitari in scoli sint lipsa substantelor dezinfectante, a apei pentru spalatul miinilor dar si personalul neinstruit u mai mult de jumatate dintre unitati nu si-au achizitionat inca masti de protectie u pentru toate acestea, directorii arunca vina pe primariile care nu aloca fonduri

Clase in care curatenia este o notiune abstracta, personal neinstruit si lipsa de bani pentru achizitionarea substantelor dezinfectante sau a mastilor de protectie. Asa zac in amorteala de toamna scolile din judet in asteptarea gripei porcine. Oficialii Directiei de Sanatate Publica (DSP) au venit inca de la orele diminetii la sediul Inspectoratului Scolar la intilnirea cu directorii de scoli, pentru a le atrage atentia asupra masurilor ce trebuiesc luate cu privire la prevenirea imbolnavirilor cu gripa porcina. Din cite se pare, situatia nu sta pe roze in scolile din judet, acestea fiind total nepregatite in eventualitatea unei pandemii. "Am efectuat 68 de controale in aceasta perioada, iar ca problema generala am intilnit aprovizionarea cu cantitati insuficiente de substante dezinfectante. Cum sa indeplineasca personalul de scoli aceste sarcini, daca nimeni nu il urmareste si nu il supravegheaza? Va dati seama acum cit de importante sint aceste masuri pentru protectia voastra si a copiilor? Cred ca este momentul sa punem in practica toate cunostintele acumulate. Trebuie sa lucram in echipa pentru a obtine rezultatele pe care ni le dorim", a declarat dr. Cornelia Draguna, de la compartimentul specializat al DSP, care i-a apostrofat pe managerii scolari pentru ca nu au pus in aplicare instructiunile de la sedinta trecuta. Cit despre substantele care trebuie utilizate pentru dezinfectarea salilor de clasa, se pare ca reprezentantii scolilor nu sint familiarizati cu modul de intrebuintare al acestora si nici macar cu produsul care trebuie achizitionat. Draguna a mai atras atentia asupra faptului ca sint multe scoli care nu au apa curenta si unde trebuie asigurate spatii de depozitare a apei, pentru ca fiecare elev sa beneficieze de cel putin doi litri pe zi, pentru a se spala pe miini. "La controale am gasit scoli racordate la apa, dar unde au fost inchise chiuvetele, iar elevii trimisi sa se spele pe miini afara, in frig, sau scoli in care stadiul curateniei in clase era deplorabil, iar cancelaria era de o curatenie impecabila. In acestea, femeia de serviciu si ingrijitorul stateau si se uitau la televizor", a precizat si Marina Maiorov, directorul adjunct de la DSP. Oficialii sanitari spun ca mai mult de jumatate dintre unitatile de invatamint vrincene nu s-au aprovizionat cu masti de protectie.

Cooperativa "Munca in zadar"

La toate acuzatiile aduse de oficialii DSP, managerii scolari au raspuns scurt: "Nu sint bani!". Acestia au mentionat ca multe dintre primarii, in special in mediul rural, nu au fonduri pentru achizitionarea substantelor dezinfectante si cu atit mai putin pentru a cumpara masti. In acelasi timp, au fost doar citiva directori care au raspuns pozitiv cind au fost intrebati daca au solicitat in scris aceste sume catre consiliile locale. Profesorii au mai fost rugati sa anunte DSP si in cazul in care absenteismul scolar din scoli depaseste 10 %. Directorul Liceului Teoretic "Emil Botta" Adjud, Petru Dinicu, a propus o solutie inedita, dar demna de luat in seama, si anume alcatuirea unui fond special pentru prevenirea noii gripe. In cazul altor scoli, directorii au semnalat slaba pregatire a asistentilor scolari, care nu erau pusi la punct cu tipul de substanta dezinfectanta de care este nevoie. "Nu recomand cloramina B. In ceea ce priveste personalul, acesta nu este instruit in formarea compozitiei. Daca se continua asa, vom fi un fel de "Cooperativa munca in zadar"", a mai spus Cornelia Draguna. (Iulia NICOLAIE)

CASETA

Gripa sezoniera ramine la distanta

Gripa sezoniera se tine la distanta pentru moment de vrincenii cu o imunitate scazuta. Nici virozele nu ataca in forta, numarul persoanelor diagnosticate cu afectiuni ale cailor respiratorii fiind constant de la saptamina la saptamina. Evidentele DSP arata ca pe parcursul saptaminii trecute 1.520 de persoane au racit, insa doar 75 au ramas in spital. De asemenea, 422 de pacienti au fost diagnosticati cu pneumonie. Chiar daca bolile sezonului sint tinute din scurt, prin Compartimentul de promovare a sanatatii s-a demarat o campanie de informare privind infectarea cu noul virus AH1N1. Dr. Carmen Turcan, consilier la DSP, spune ca o persoana care da semne de boala trebuie sa evite contactul cu celelalte persoane din jur si trebuie sa ia legatura cu medicul de familie. "Principalele simptome sint febra, tuse, git uscat, dureri musculare si de cap, frisoane, stare accentuata de oboseala", a precizat dr. Turcan. Parintii care observa ca micutii lor nu se simt bine sint sfatuiti sa nu ii mai duca in colectivitate si sa se prezinte la medic. (Raluca MANOLACHE)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.