Social

Mastile antigripa s-au epuizat din farmacii

Raluca Manolache
4 nov 2009 1343 vizualizări
accesul in Spitalul Judetean a fost restrictionat pentru a se impiedica raspindirea virusului AH1N1 u focsanenii au golit farmaciile de masti de protectie, care au inceput sa se dea pe liste de asteptare u in scoli, singura masura a fost infiintarea pe hirtie a comitetelor de urgenta

Autoritatile sanitare sint in alerta si incearca sa impiedice aparitia sau raspindirea noului virus gripal prin adoptarea unor masuri impuse de Ministerul Sanatatii. Asa se face ca apartinatorii bolnavilor internati la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" nu se vor mai putea plimba pe coridoarele unitatii dupa bunul plac. S-a decis limitarea accesului vizitatorilor in sectiile cu risc precum neonatologie, obstetrica-ginecologie, ATI, pediatrie, chirurgie, chirurgie infantila, oncologie, hemodializa, boli infectioase si TBC. De asemenea, in aceste sectii vor avea acces doar bolnavii sau insotitorii permanenti ai acestora. "Pentru externarea nou-nascutilor este permis accesul in spital a unui singur apartinator. Consultatiile de specialiate pediatrie se vor efectua numai in triajul pediatric, exceptind urgentele. Pentru toate sectiile se interzice vizitarea bolnavilor de catre copiii cu virste cuprinse intre 0-7 ani", a precizat Oana Racu, de la Biroul de Presa al Spitalului. Vizitatorii vor putea intra la bolnavi doar intre orele 13.00 "" 14.00, desigur daca nu dau niciun semn de boala. Acestia vor trebui sa fie supusi unui triaj epidemiologic la intrare. Si salariatii unitatii vor fi supusi unui triaj in fiecare dimineata, iar pe parcursul zilei vor fi obligati sa poarte masti de protectie. "La nivelul sectiilor trebuie sa existe provizii suficiente de batiste de hirtie sau masti, cantitati de sapun dezinfectant si substante antiseptice pe baza de alcool", a spus Oana Racu. Persoanele care vor prezenta semne de boala nu vor avea acces in spital.


Mastile, la mare cautare


Gripa porcina se transforma in isterie si in Vrancea dupa ce doi focsaneni s-au prezentat luni la Spital pentru a fi luati in evidenta dupa ce au intrat in contact cu un galatean infectat cu virusul AH1N1. In farmacii, mastile de protectie, al caror pret variaza intre 0,25 de bani si 1,5 lei bucata, sint cel mai vindut produs, motiv pentru care in unele unitati stocurile s-au epuizat. "Au venit inca de dimineata elevii si au cumparat in masa masti de protectie", ne-a spus o farmacista de la o unitate deschisa in imediata apropiere a Scolii "Duiliu Zamfirescu" Focsani. Reporterii nostri au luat la rind farmaciile din centrul Focsaniului, si abia la a patra unitate vizitata au gasit masti disponibile, la 0,75 de lei bucata. "Am avut prima comanda mai mare de masti. Cel mai probabil in urmatoarea perioada vor fi si persoane fizice care vor solicita aceste masti. Am facut o noua comanda", a precizat farmacista Cristina Carmen Buzoi, administratorul unei unitati din Focsani. De asemenea, Fevronia Stoica, presedintele Colegiului Farmacistilor, spune ca de la scoli se primesc cele mai multe comenzi. "Se vind foarte bine pentru ca mastile sint obligatorii in scoli. Orice copil bolnav trebuie sa poarte o astfel de masca. Intr-o singura zi am terminat stocul", a precizat Fevronia Stoica, adaugind ca in multe unitati se fac liste de asteptare. Aceste masti nu asigura o protectie de 100%, insa reprezinta o bariera care ne protejeaza de virus.


Controalele in scoli se lasa cu avertismente


Managerii de scoli nu si-au dat prea mult interesul pentru a pune in practica ordinele emise de Ministerul Sanatatii in ceea ce priveste prevenirea gripei AH1N1. Cel putin aceasta este concluzia la care au ajuns inspectorii de la directia de control in sanatate care au realizat luna trecuta o serie de controale pe aceasta linie. In perioada 7 "" 30 octombrie au fost efectuate 129 de controale in scoli, gradinite si licee, in urma carora s-a constatat ca singura masura luata a fost infiintarea comitetelor de urgenta. "Managerii unitatilor de invatamint au tratat cu superficialitate ordinele Ministerului Sanatatii cu privire la prevenirea gripei, limitindu-se la infiintarea comitetelor fara a monitoriza insa modul in care acestea isi efectueaza activitatea", a precizat Carmen Gheorghiu, purtatorul de cuvint al DSP. Neregulile constatate au fost "pedepsite" cu avertismente, urmind ca in aceasta perioada sa se faca o serie de recontroale. (Raluca MANOLACHE)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739361 zile, 7 ore, 59 minute, 21 secunde
UNDE TRAITI ALCOOLUL ESTE DOAR UN DEGRESANT NU DEZINFECTEAZA NIMIC MAI MULT FAVORIZEAZA MENTINEREA SI FIXAREA MICROBILOR PE SUPRAFETE.IN TOATE SPITALELE COMUNITATII EUROPENE NU SE MAI GASEATE A FOST citeste integral
, acum 739361 zile, 7 ore, 59 minute, 21 secunde
as dori sa stiu ce masuri s-au luat in judet pentru a preveni acest virus sau orice alta boala. s-a redus programul, s-au dat masti, se folosesc substante pentru dezinfectare? daca, da, unde?
, acum 739361 zile, 7 ore, 59 minute, 21 secunde
eu locuiesc intr-un oras cu peste 100 de cazuri de gripa si nu este atata panica cum e in focsani asa ca oameni buni dormiti linistiti.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.