Social

Spitalul focsanean al viitorului, in viziunea italienilor

Raluca Manolache
13 oct 2009 1127 vizualizări
Autoritatile din Sanatate au vazut ieri cum ar trebui sa arate un spital la standarde UE u pentru realizarea noului spital, autoritatile locale ar avea nevoie de un teren de 10 hectare u Spitalul din Focsani ar fi trebuit sa beneficieze de bani europeni pentru reabilitare, dar proiectul a fost aminat de Ministerul Sanatatii

Un spital al viitorului s-ar putea "naste" la Focsani. Cel putin aceasta este dorinta autoritatilor, care au facut un prim pas. Astfel, ieri la sediul Consiliului Judetean Vrancea, o companie din Italia a prezentat conducerii judetului si autoritatilor sanitare un concept legat de reconstructia Spitalului Judetean de Urgenta "Sfintul Pantelimon". Este vorba de firma CMB Societa Cooperativa Muratori e Braccianti di Carpi "" societate cu profil de constructii spitale, care s-au oferit sa faca un studiu de fezabilitate pentru reconstructia unitatii din Focsani. La prezentare a participat managerul spitalului, dr. Nicolae Moise, dar si dr. Maria Sapunaru, presedintele Colegiului Medicilor Vrancea. Aceasta a sustinut ideea construirii unui nou spital, nefiind de acord cu o consolidare a actualului spital care, in opinia sa, "ar duce la stresarea cu 90% a medicilor si asistentilor". Conceptul a fost realizat de catre arhitectul Ruben Saetti care a facut si prezentarea studiului din care rezulta ca realizarea unui nou spital ar fi mai avantajoasa din punct de vedere practic, decit consolidarea si modernizarea actualului imobil. "Proiectantii italieni au propus, ca solutie, realizarea unei cladiri flexibile, formata din doua aripi in forma de L, care s-ar putea dezvolta in timp si au respectat numarul actual de paturi al Spitalului de Urgenta "Sfintul Pantelimon" cit si specialitatile existente in acest moment", spun intr-un comunicat de presa oficialii Consiliului Judetean. Pentru ridicarea noului spital ar fi nevoie de un teren de aproximativ 10 hectare situat la periferia orasului, dar si o parcare pentru aproximativ 1.000 de autoturisme. în ceea ce priveste costurile, valoarea construirii unui nou spital este egala cu cea privind consolidarea si modernizarea actualului spital de urgenta. "în ceea ce priveste finantarea aratam ca presedintele Marian Oprisan a avut o discutie, in primavara anului 2009, cu reprezentantii Guvernului pentru obtinerea unei finantari necesare reabilitarii Spitalului de Urgenta "Sf. Pantelimon", existind promisiunea finantarii acestui proiect, motiv pentru care s-a si realizat studiul de oportunitate de catre compania italiana", se mai arata in comunicat.


Reabilitarea spitalului, aminata


Spitalul din Focsani ar fi trebuit sa fie modernizat cu bani europeni in acest an, insa proiectul a fost aminat de Ministerul Sanatatii. Chiar presedintele CJ, Marian Oprisan, anunta la initierea proiectului ca vor fi alocate 86 de milioane de euro pentru renovarea celui mai mare spital din judet, lucru care nu s-a intimplat insa. "Descentralizarea se face fara ca cineva sa se gindeasca la finantarea actului medical sau la finantarea modernizarii cladirilor in care se desfasoara activitatea medicala. Este nevoie de un alt Guvern care sa se gindeasca la oamenii care au nevoi si care nu vin la spital ca sint bolnavi inchipuiti ci pentru ca au nevoie cu adevarat de ingrijire medicala competenta, dar si de un spital european unde sa primeasca servicii de calitate", sustine Marian Oprisan. Spitalul viitorului ar putea fi construit in 2-3 ani, dupa cum spun proiectantii, evident in functie de finantare. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 4 ore, 17 minute, 54 secunde
Este gre de crezut ca se poate face un alt spital in doi sau trei ani . Cred ca o sa fie gata odata cu terminarea autostrazii TRANSILVANIA........ ):
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.