Social

Ghinea Dorinel, absent motivat !

Doina Ganea
12 oct 2009 3457 vizualizări
Fostii colegi de liceu ai eroului de la revolutie au asezat la revederea dupa 20 de ani o crizantema alba in locul sau din prima banca

Absolventii clasei a XII F "" promotia 1989 a Colegiului « Al. I. Cuza » s-au intilnit la acest sfirsit de saptamina pentru revederea de 20 de ani. Din intreaga clasa au fost notati cu «absent» 11 absolventi, din care unul nu va mai raspunde niciodata prezent. Acesta este eroul Dorinel Ghinea care in vara anului 1989 isi daduse bac-ul si plin de speranta privea catre viitor. S-a inrolat in armata desi tatal sau l-a rugat sa nu se pripeasca. Soldatul focsanean Dorinel Ghinea a murit impuscat din greseala pe 24 decembrie 1989, la sase luni de la absolvirea liceului, fiind ochit de ostasii care aparau Aeroportul Otopeni. Dorinel a tinut mortis sa faca armata si a fost incorporat la unitatea speciala de securitate de la Cimpina. Nu a mai apucat sa vina in nici o permisie. Compania din care facea parte a fost incarcata in camioane si dirijata pentru apararea Aeroportului impotriva teroristilor. Fara nici un fel de somatie, au inceput sa traga toate fortele militare din aeroport. Cei 42 de soldati nici nu au mai apucat sa-si armeze pustile. Nici acum, dupa 20 de ani, nu sint lamurite pe deplin imprejurarile mortii acestora, citiva ofiteri inferiori fiind singurii inculpati pentru "neglijenta in serviciu". Drama familei Ghinea a continuat si dupa disparitia eroului martir. In urma cu 5 ani, s-a stins din viata mama lui Dorinel, din cauza unei tumori, iar acum doi ani, in urma unei comotii cerebrale, s-a prapadit si tatal sau. Din familia fericita de odinioara a mai ramas Agripina Vasiliu Ghinea, sora lui Dorinel, care avea 11 ani cind i s-a prapadit fratele. In urma eroului martir a ramas in Focsani strada "Lt. Ghinea Dorinel". Primele tablite cu numele strazii le-a facut chiar tatal sau. Fostii colegi de liceu, impreuna cu fostul lor diriginte, profesorul Nicolaie Pintilie, au tinut un moment de reculegere in memoria lui Dorinel la ora de dirigentie a vietii. O crizantema alba i-a luat locul in prima banca elevului absent motivat Ghinea Dorinel. Toata clasa a plecat apoi la Cimitirul Nordic unde au asezat o coroana de flori la morminutul soldatului erou. «Era un baiat extraordinar. Am fost coleg cu el si sint mindru de asta», ne-a spus Dorin Tanasa, unul dintre absolventi. (D. GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.