Social

Medicii, transformati in scriptologi

Raluca Manolache
1 oct 2009 1051 vizualizări
Furnizorii de servicii medicale nu sint foarte incintati de programul de screening national oncologic pentru depistarea cancerului de col uterin

Medicii de familie, medicii specialisti, laboratoarele de analize medicale si cele de anatomie patologica sint cei patru furnizori de servicii medicale care pot participa la programul de screening oncologic pentru depistarea cancerului de col uterin. Pentru a stabili cine doreste sa participe in acest program, Directia de Sanatate Publica (DSP) Vrancea a organizat ieri o intilnire in care furnizorii si-au putut prezenta optiunile. Cei mai nemultumiti de acest program s-au aratat doctorii de familie, care au de facut si cea mai multa hirtogaraie pe bani putini, respectiv 5 lei pentru fiecare pacienta. "Este o munca suplimentara, munca de scriptologie curata, nu este medicina. Sintem invatati sa muncim dar nu in stilul acesta", a spus Mioara Nastase, medic la Tataranu. Medicii considera ca Ministerul Sanatatii ar trebui sa le informeze pe femeile cu virste cuprinse intre 25 "" 64 ani cu ajutorul unor scrisori, deoarece consultatiile ar urma sa se faca in afara programului de lucru al cabinetelor. "Nemultumirile sint in primul rind vizavi de activitatea noastra medicala. Nu sintem considerati medici in programul acesta. Practic, nu stiu de ce am avea vreo implicare. Sintem considerati niste scriptologi, niste postasi care trebuie sa completeze formulare, documente. Este vorba de 5 lei impozabili, bani din care platesti impozitul si sanatatea. Pe mine, ca medic, dupa nu stiu citi ani vechime, dupa nu stiu citi ani de scoala medicala, ma platesti cu 30.000 de lei vechi pe un pacient?", a afirmat Letitia Butunoi, medic de familie in Focsani. Situatia cu furnizorii care vor sa intre in program va ajunge in aceste zile la Ministerul Sanatatii, unde se vor stabili masurile ce trebuie impuse. Conform evidentelor, de acest program ar trebui sa beneficieze in jur de 100.000 de vrincence. Acestea vor trebui sa fie testate periodic, la un interval de 3 ani, cu ajutorul examenului Babes-Papanicolau, iar daca toate trei ies negativ atunci femeile vor fi excluse din categoria cu risc. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.