Social

Medicii vor trata bolnavii dupa manual

Raluca Manolache
9 sep 2009 751 vizualizări
Spitalele vor trebui sa elaboreze protocoale terapeutice pina la finele acestui an

Medicii din unitatile sanitare vor trebui sa se calauzeasca atunci cind vine vorba de tratarea pacientilor dupa ghidurile de practica medicala. Ministerul Sanatatii Publice a emis in aceasta luna un ordin pentru aprobarea a 12 ghiduri elaborate de comisia nationala pentru afectiunile cardiovasculare, afectiunile cerebrovasculare, cardiopatia ischemica, infarctul miocardic, hipertensiunea arteriala, bolile pulmonare cronice, cancerul de col, cancerul de sin, cancerul de prostata, cancerul de colon si diabetul zaharat. Acestea stabilesc pasii pe care medicii ii vor aplica din momentul intrarii pacientilor in cabinet, metodele de investigare, tehnicile si terapiile medicamentoase sau chirurgicale. în cazul in care aceste protocoale nu vor fi respectate sau vor fi incalcate in mod frecvent se va face o evaluare a doctorului, apoi a unitatii sanitare in care lucreaza acesta si, ulterior, va fi diminuata finantarea de la bugetul public. De asemenea, pina la finele acestui an, doctorii din spitale trebuie sa lucreze la elaborarea protocoalelor terapeutice. "Pe baza ghidurilor de practica medicala fiecare unitate sanitara are obligatia de a elabora pina la 31 decembrie 2009 protocoalele terapeutice care vor sta la baza incheierii contractului de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurari de sanatate. Aceste protocoale stabilesc conduita de diagnostic si tratament care trebuie respectata de unitatile sanitare", a declarat dr. Vasile Costin, directorul ajunct al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vrancea. Protocoalele terapeutice se vor realiza pe baza recomandarilor comisiilor de specialitate ale Ministerului Sanatatii si vor fi validate de Comisia de transparenta a ministerului. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.