Social

Nasterea Maicii Domnului, hotarul dintre vara si toamna

Mihaela Beșleagă
8 sep 2009 787 vizualizări
Peste 2 milioane de romani isi serbeaza astazi ziua onomastica

Nasterea Maicii Domnului, care se praznuieste astazi, mai este cunoscuta in popor ca Sfinta Marie Mica. Aceasta este prima mare sarbatoare din cursul anului bisericesc care a inceput la 1 septembrie. Desi Sfinta Scriptura nu relateaza acest eveniment, scrierile apocrife ofera multe amanunte despre originea si copilaria Fecioarei Maria. Cea mai importanta sursa este Protoevanghelia lui Iacov, o lucrare iudeo-crestina din secolul al II-lea. Tatal Fecioarei Maria se numea Ioachim si era din semintia lui Iuda, iar sotia lui Ioachim se numea Ana si era fiica preotului Matthan. Astfel, tatal Fecioarei Maria era un urmas al regelui David, iar mama, o descendenta din familia preoteasca a lui Aaron, implinindu-se prin aceasta proorocia ca Mesia va avea o dubla descendenta: imparateasca si preoteasca. Pentru ca nu aveau copii, Ioachim si Ana au inceput sa fie ironizati si batjocoriti de oameni, pentru ca lipsa copiilor era considerata un blestem din partea lui Dumnezeu. Totusi, Ioachim si Ana nu s-au razvratit impotriva lui Dumnezeu, nici nu au renuntat la viata lor virtuoasa, rugindu-se cu lacrimi si nadajduind in bunatatea lui Dumnezeu. Arhanghelul Gavriil a fost cel care le-a adus veste cea mare a nasterii. Sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului marcheaza hotarul astronomic dintre vara si toamna. Batranii spun ca in aceasta zi rindunelele pleaca spre zonele calde, insectele incep sa se ascunda in pamint, iar frigul isi face simtita prezenta. De aici si spusa: "O trecut Sintamarie, leapada si palarie!". Acum au loc diferite tirguri si iarmaroace. Din aceasta zi se incep unele activitati practice specifice: culegerea unor fructe si plante medicinale, batutul nucilor, recoltarea ogoarelor, culesul viilor, semanatul cerealelor de toamna. Peste 2 milioane de romani isi serbeaza astazi ziua onomastica. (M. B.)






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.