Social

Oalele va pot lasa fara case!

Raluca Manolache
3 sep 2009 995 vizualizări
Gatitul in bucatarie poate declansa incendii violente, motiv pentru care pompierii va invata cum sa le stingeti. Vrincenii ar trebui sa aiba in locuinte macar un stingator cu pulbere de 3 kg

Lucratorii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) vor sarbatori pe 13 septembrie Ziua Pompierilor din Romania, data la care se implinesc si 161 ani de la Batalia din Dealul Spirii, unde peste 160 de pompieri au infruntat, intr-o batalie singeroasa, trupele otomane venite sa zdrobeasca Revolutia din 1848. La sfirsitul saptaminii viitoare se vor organiza o serie de activitati ce vor avea ca tema cele doua evenimente. Cu aceasta ocazie, pompierii incearca sa ii convinga pe vrinceni sa participe la eforturile de protectie a comunitatii, prin prezentarea regulilor pentru prevenirea incendiilor in bucatarie, care apar destul de frecvent. Gospodinele nu trebuie sa lase mincarea pe foc nesupravegheata, dupa prepararea bucatelor trebuie sa se asigure ca aragazul si cuptorul sint inchise, copiii nu trebuie lasati singuri in bucatarie, iar la usa de la cuptor ar trebui sa se amplaseze un dispozitiv de siguranta. "Atunci cind gatiti, evitati sa purtati haine sintetice largi (de exemplu halate), deoarece acestea pot lua foc foarte usor. Daca pregatiti mincarea la fripteuza in mod regulat, va sfatuim sa va procurati una electrica. Aceasta are termostat reglat pentru a se incalzi pina la temperatura necesara si este mai sigura. Daca nu aveti o fripteuza electrica si utilizati totusi una obisnuita sau o tigaie, atunci aveti grija sa nu o umpleti cu ulei mai mult de 2/3 din capacitate. Daca uleiul incins incepe sa scoata fum, atunci trebuie oprit focul si lasat sa se raceasca", recomanda pompierii. De asemenea, daca ia foc continutul dintr-o tigaie trebuie sa acoperiti recipientul cu un capac sau cu un prosop ud. In cazul in care nu reusiti sa stingeti incendiul sunati urgent la 112. In interiorul limitat al unei bucatarii, o banala oala se poate transforma intr-o «minge de foc» care are puterea de a distruge intreaga incapere. Este interzis sa aruncati cu zahar sau cu faina peste grasimea incandescenta. Pompierii spun ca o singura astfel de ceasca aruncata creeaza o explozie ce are puterea a doua dinamite. Cum nici apa nu se dovedeste intotdeauna o solutie pentru stingerea oalelor in care arde grasime, pentru o mai mare siguranta si pentru o interventie cit mai rapida vrincenii ar trebui sa aiba in locuinte macar un stingator cu pulbere de 3 kg, care se manevreaza usor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.