Social

Scolile se vor umple din nou cu elevi bolnavi

Raluca Manolache
31 aug 2009 1124 vizualizări
Scolile din judet sint pline de copii supraponderali, deoarece nu stiu sa manince sanatos, si de elevi care au vederea slaba u dr. Cornelia Draguna, sefa serviciului de evaluare a factorilor determinanti din mediul de viata si munca, considera ca toti elevii ar trebui sa fie supusi periodic la un control oftalmologic u si tulburarile neuropsihice se fac simtite printre elevi

Elevii vrinceni au probleme de sanatate. Aceasta este concluzia bilantului examenelor medicale din anul scolar 2008 - 2009 realizat de medicii scolari si centralizat recent de Directia de Sanatate Publica (DSP) Vrancea. In acest examen au fost cuprinsi 97,56% dintre elevii care frecventeaza cursurile scolare, mai precis 11.375 de copii si adolescenti. Din punct de vedere al dezvoltarii fizice, a crescut numarul copiilor dizarmonici cu plus de greutate, adica obezi. Aceasta dizarmonie cu plus de greutate creste de la virsta prescolara pina la virsta de 18 ani cu precadere in orase, unde copiii au acces facil la produse nesanatoase. Astfel, in evidente au intrat peste 1.100 de elevi supraponderali. Numarul copiilor cu multe kilograme in plus este in crestere chiar daca chipsurile, cartofii prajiti, maioneza, pizza, covrigeii, snacksurile, biscuitii sau alunele prajite au fost interzise in scoli. "Nu apropierea unitatilor cu profil alimentar de scoala este cauza, ci comportamentul alimentar nesanatos. Chiar daca nu sint unitati in scoala asta nu il convinge pe copil sa nu cumpere produse nesanatoase de la alte magazine", considera dr. Cornelia Draguna, sefa serviciului de evaluare a factorilor determinanti din mediul de viata si munca din cadrul DSP. Evaluarea starii de sanatate a copiilor a mai scos la iveala ca elevii au probleme si cu vederea, iar unii sint mult prea slabi sau mult prea mici de statura pentru virsta pe care o au. Astfel, 328 de copii au vicii de refractie, 243 de copii sufera de sechele de rahitism, 170 au fost diagnosticati cu hipotrofie ponderala, iar alti 126 de copii sufera de hipotrofie staturala. Dr. Cornelia Draguna spune ca problemele de vaz ale copiilor ar putea fi prevenite daca elevii ar fi supusi periodic unui control de specialitate. "Avem o criza foarte mare de oftalmologi in reteaua publica. Nu stiu cine ar putea sa faca un control legat de problemele de vedere, de viciile de refractie ale copiilor, incepind cu anul intii de scoala. Nimeni nu vrea sa faca fara bani un asemenea studiu, o asemenea depistare. Daca ar fi depistati la timp s-ar putea lua masuri pentru prevenirea aparitiei bolii. Noi ne aflam deja in fata bolii instalate", a precizat dr. Cornelia Draguna.


Afectiunile neuropshice "" in crestere


Medicii de la Directia de Sanatate Publica au analizat si situatia privind copiii care fac parte din rindul bolnavilor cronici aflati deja in evidenta medicilor specialisti. Nici la acest capitol situatia nu ester roz deoarece tot mai multi elevi urmeaza diferite tratamente pentru a scapa de o anumita boala cu care au fost diagnosticati. In evidente apar 2.243 de elevi investigati care sufera de anumite afectiuni. Astfel, 776 de elevi sufera de boli senzoriale, precum hipoacuzie, vicii de refractie, ambliopie (scaderea vederii), cauza principala fiind lumina naturala insuficienta la scoala. Totodata, 180 de copii sufera de boli ale aparatului locomotor, cei mai multi primind diagnosticul de vicii de postura sau deformari ale coloanei vertebrale dobindite pentru ca "nimeni nu se mai ocupa de pozitia corpului", dupa cum spune medicul Cornelia Draguna. De asemenea, tot mai multi copii sufera de afectiuni neuropsihice. Este vorba de 341 de elevi care au tulburari de vorbire, retard psihic, epilepsie, tulburari nevrotice sau tulburari privind adaptarea scolara. In evidentele medicilor mai apar si 133 de copii care sufera de astm bronsic, 76 de elevi cu probleme cardiovasculare si 42 de cazuri de boli digestive. Inspectorii sanitari spun ca vor reveni in scoli dupa debutul anului scolar pentru a vedea cum se prezinta acum acesti copii. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.