Social

Ofurile pensionarilor, discutate in Comitetul de dialog civic

Silvia Vrînceanu Nichita
28 aug 2009 995 vizualizări
Biletele de odihna si tratament disponibile nu acopera cele peste 7.000 de cereri depuse de virstnicii din judetul nostru u pensionarii sint nemultumiti si de faptul ca nu beneficiaza intotdeauna de bilete reduse pe autobuze si microbuze u si magazinele de tip Economat se imputineaza

Pensionarii vrinceni si-au spus pasurile ieri, la sedinta lunara a Comitetului consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor virstnice care functioneaza pe linga Institutia Prefectului. Pe ordinea de zi s-au aflat mai multe puncte de interes pentru virstnici, oful cel mai mare fiind legat de alocarea de catre Casa Judeteana de Pensii Vrancea a biletelor de odihna si tratament destinate pensionarilor si care nu acopera cele peste 7.000 de cereri depuse de batrini. Subprefectul Ion Oprea, cel care coordoneaza activitatea acestui comitet, spune ca pentru o mai mare transparenta si echitate in alocarea acestor bilete, si asa putine comparativ cu solicitarile, s-a solicitat reprezentantilor asociatiilor de pensionari ca pina la sedinta urmatoare, ce va avea loc in septembrie, sa vina cu propuneri concrete care sa imbunatateasca cadrul legal existent, in sensul repartizarii biletelor numai in functie de cronologia depunerii cererilor. Pina acum au plecat la odihna si tratament in jur de 2.000 de pensionari, in conditiile in care exista peste 5.000 de cereri in asteptare. Subprefectul spune ca s-au obtinut si suplimentari, in jur de 600, insa pensionarii bat in continuare la usa institutiei. Batrinii prefera sa mearga in statiunile benefice pentru bolile cardiovasculare si reumatismale, respectiv Covasna, Vatra Dornei, Techirghiol, Eforie sau Lacul Sarat.


Doar citeva rafturi cu produse la pret redus


In aceeasi sedinta s-a discutat si despre cele citeva raioane de tip "Economat" care au mai ramas in judetul Vrancea, respectiv cele de la Odobesti si Adjud. Se pare ca acestea nu au un viitor prea stralucit tinind cont de criza financiara mondiala, care impiedica primariile sa acorde facilitati agentilor economici, dar si de programul de intrajutoare cu produse alimentare derulat de Uniunea Europeana in favoarea persoanelor aflate in dificultate, care se suprapune cumva peste cel national. Potrivit reglementarilor legale, magazinele de tip "Economat" pot aplica reduceri de pret pentru 11 produse alimentare de baza, insa nu pot functiona daca nu au cel putin cinci alimente incluse in program, respectiv ulei, zahar, faina, malai sau orez. Intrucit nu se stie citi pensionari beneficiaza de aceasta facilitate si nici ce reduceri se aplica la raft, subprefectul spune ca s-a decis ca primariile si consiliile locale sa prezinte lunar la Prefectura o situatie cu preturile practicate la produsele alimentare care fac obiectul activitatii comerciale in regim de economat. "Este important sa beneficieze de aceste reduceri de pret persoanele indreptatite, respectiv pensionarii cu venituri mai mici. Din pacate nu stim ce se va intimpla pe viitor, pentru ca primariile nu isi prea permit sa acorde facilitatile legale agentilor economici, tinind cont de recesiunea economica", ne-a spus subprefectul Ion Oprea. Cei mai multi agenti economici au renuntat in timp la acest program, asa incit cele care mai functioneaza totusi sint raioane in cadrul unor magazine alimentare. Exista sase asemenea sectoare la Adjud si un raion la Odobesti.


Nu primesc nici transport la pret mai mic


Bunicii judetului au probleme si cu reducerile de pret de care ar trebui sa beneficieze pe transportul public de calatori, potrivit legii, in special pe autobuze si microbuze. Daca pe traseele CFR nu sint probleme, pe caile rutiere pensionarii nu prea beneficiaza de reduceri. Subprefectul Ion Oprea spune ca sint anumite aspecte care se cer a fi clarificate, motiv pentru care oficialii Autoritatii Rutiere Romane au fost invitati la sedinta viitoare pentru a oferi unele explicatii asociatiilor de pensionari. Cele mai mari probleme sint pe transporturile rutiere interne, care nu prea le ofera reduceri pensionarilor, in special din cauza decontarilor greoaie pe care le face Ministerul Transporturilor. Tot la sedinta comitetului consultativ pentru problemele virstnicilor, pensionarii au aflat ca din luna septembrie va incepe si distribuirea prin intermediul primariilor a ajutoarelor oferite de Comisia Europeana din stocurile de interventie comunitara, constind in zahar si faina pentru persoanele defavorizate. Acestia spera ca aceste ajutoare europene sa nu fie folosite de primari in scop electoral, asa cum s-a mai intimplat si in trecut in unele localitati. (Silvia VRINCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.