Social

ANL-ul, mai scump in judetul lui Richter

Ziarul de Vrancea
27 aug 2009 1251 vizualizări
224 de apartamente din Focsani asteapta decizia Guvernului pentru a putea fi vindute catre chiriasii ANL din Focsani u pina in prezent, in municipiu s-au construit 683 de locuinte u la sedinta de marti, alesii au schimbat destinatia Cimitirului SUD pentru a se construi pe terenul destinat initial mortilor, locuinte cu credit ipotecar pentru tineri

Peste 200 de locuinte ANL au implinit 5 ani de la construire, termen dupa care, potrivit legii, pot fi vindute catre chiriasi. Potrivit unui material realizat de reprezentantii municipalitatii focsanene, in oras sint 683 de locuinte pentru tineri: 476 in cartierul Tineretului, 67 pe Aleea Parc si 140 in cartierul Democratiei. Dintre acestea, 224 vor fi in curind scoase la vinzare, dupa emiterea de la Guvernul Romaniei a hotaririi de trecere a lor in domeniul privat al statului. Ulterior, Primaria Focsani va dispune unui expert evaluator sa stabileasca pretul final de vinzare. Potrivit calculelor realizate de oficialii de la Bucuresti, se pare ca apartamentele ANL din Bucuresti si Focsani vor costa cel mai scump datorita faptului ca s-a utilizat o cantitate mai mare de materiale si tehnologii specifice zonelor de risc seismic. In ciuda acestei precizari, chiriasii sustin ca in apartamente peretii din rigips nu par deloc a fi rezistenti, dintr-o garsoniera in alta auzindu-se vecinii vorbind. "Parametrii generali cu privire la vinzarea acestor locuinte au fost stabiliti prin Ordonanta de Guvern nr. 35/2007. Legea nr. 89/8 aprilie 2008 a abrogat aceasta ordonanta si, impreuna cu H.G. 889/20.08.2008 privind modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 152/1998 privind infiintarea ANL, a stabilit ca pentru scoaterea la vinzare a acestor locuinte este necesara parcurgerea urmatoarelor etape: stabilirea pretului de inventar al locuintelor pe baza pretului de constructie comunicat de ANL Bucuresti: pret mediu/garsoniera - 36.000 lei, pret mediu/apartament 2 camere "" 50.000 lei, pret mediu/apartament 3 camere "" 60.000 lei; stabilirea valorii de circulatie comunicata de catre Directia de Finante, reprezentanta Ministerului de Finante in teritoriu: garsoniera - 12.000 euro, apartament 2 camere "" 20.000 euro, apartament 3 camere "" 23.000 euro; inventarierea locuintelor in domeniul public al unitatii administrativ-teritoriale prin hotarire de Consiliu Local; trecerea prin HCL a acestor locuinte din domeniul public al unitatii administrativ-teritoriale in domeniul public al statului; emiterea de catre Guvern a unei hotariri pentru trecerea acestor locuinte din domeniul public al statului in domeniul privat al statului, iar dupa intrarea in vigoare a HG, Primaria Focsani va proceda la intocmirea de carti funciare, alegerea prin licitatie a unui expert evaluator in vederea stabilirii pretului final de vinzare, stabilirea prin HCL a modelului cadru de contract de vinzare, stabilirea prin HCL a conditiilor de acces la cumpararea locuintelor, instiintarea chiriasilor cu privire la conditiile de cumparare, vinzarea propriu-zisa, constituirea in asociatii de proprietari si reconfirmarea contractelor de utilitati publice (gaz, apa, canal, electricitate)", dupa cum a precizat Cristina Costin, sef Serviciu Administrare Fond Locativ si Asociatii de Proprietari din cadrul Primariei Focsani. (Iulia CRETU)


ANL-uri noi pe cimitir


In timp ce primele 200 de case se grabesc a fi vindute catre chiriasi, Primaria si Consiliul Local Focsani fac primele demersuri si pentru construirea de noi locuinte pentru tineri in municipiu. Astfel, la sedinta ordinara de marti, alesii au votat si trecerea unui teren de 30.500 mp, de pe Calea Munteniei, din domeniul public al municipiului, in domeniul privat, pentru construirea de locuinte cu credit ipotecar, prin Agentia Nationala pentru Locuinte. In trecut, pe acelasi amplasament se dorea amenajarea unui cimitir. (I. C.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.