Social

DEEE-urile nu trebuie amestecate cu cojile de cartofi!

Daniel Garleanu
26 aug 2009 1057 vizualizări
Ieri dimineata, functionarii publici voluntari au strins din Cringul Petresti nu mai putin de trei remorci de deseuri de week-end u cei care au adus deseuri electrice la punctele de colectare din Focsani au primit un tichet care asigura participarea la tombola cu premii de aseara u primarii au participat la prezentarea proiectului printr-o poveste cu Zine u colectarea deseurilor se dovedeste a fi o afacere foarte banoasa In cadrul proiectului Ofensiva Verde Continua au fost cooptati ieri peste 250 de voluntari din institutiile publice care au incercat curatarea zonei Cringul Petresti.

Dis-de-dimineata, cu tricouri albe, inscriptionate cu marcile proiectului, functionarii publici s-au inarmat cu saci de culoare neagra si au pornit prin luminisurile Cringului in cautarea gunoaielor abandonate in zilele de week-end de vrincenii iesiti la iarba verde. Chiar daca unii au incercat sa mai chiuleasca, se pare ca altii i-au suplinit cu succes astfel ca, in jur de ora 11.00, cind s-a incheiat curatirea, s-au strins nu mai putin de trei remorci de deseuri menajere. Judetul Vrancea este cea de-a treia locatie in care se desfasoara programul "Ofensiva Verde Continua" din cele 12 propuse. "Sintem voluntari si acum sintem in timpul serviciului! Am inteles ca aceste ore le vom recupera simbata. Cetatenii nu sint constienti de ceea ce lasa in urma dupa o masa la iarba verde", ne-a spus Ionica Partenie, functionar in cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala. Dupa cele doua ore in care voluntarii au strins deseurile, a urmat conferinta de presa, prezentarea proiectului si a obiectivelor, activitati care au durat aproximativ cinci ore. Prefectul Raluca Dan, presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Mihail Faca, vicepresedintele Consiliului Judetean, Dragos Birladeanu, si presedintele Asociatiei Romane pentru Reciclare RoRec, Liviu Popeneciu au sutinut prin declaratii stufoase necesitatea proiectului intr-o Romanie a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE). "O viata mai buna insemna un mediu inconjurator mai curat", a spus Raluca Dan, care a recunoscut ca nu a fost pregatita sa ia cuvintul. "Actiunea din Cring a decurs foarte bine, s-au strins trei remorci de deseuri. Prin aceasta actiune am dorit sa constientizam populatia de pericolul pe care il reprezinta deseurile. Scopurile acestei caravane sint multiple si specializate pe protectia mediului", a detaliat Mihail Faca. Cei care s-au aliniat dorintei autoritatilor de colectare a DEEE-urilor si au adus la centrele de colectare din Centru, Bahne sau Gara un aparat electrocasnic vechi au primit un tichet cu care puteau participa la tombola cu premii electrocasnice ce a avut loc aseara la Casa de Cultura "Leopoldina Balanuta". Premiile au fost oferite prin intermediul Asociatiei Romane pentru Reciclare RoRec. Asociatia, membra a organizatiei pan-europene a sistemelor colective non-profit de gestionare a DEEE, a fost infiintata de principalii producatori de electrocasnice din tara noastra.


Discutia despre gunoaie s-a mutat la CJ


Programul de prezentare a proiectului a continuat in sala mare a Consiliului Judetean din care a lipsit presedintele Marian Oprisan, initiatorul operatiunii din Cringul Petresti, locul lui fiind luat de vicepresedintele Mircea Diaconu. Ieri, in primariile din judet au lipsit majoritatea primarilor, cooptati la activitatea de informare de la CJ. Unii nu stiau exact pentru ce au venit, altii "s-au prins" pe parcurs, iar altii si-au rupt gura cascind, timp in care vorbitorii incercau sa convinga de necesitatea protejarii mediului inconjurator de deseurile electrocasnice. Primarii au participat la prezentarea unei povesti cu trimiteri directe la dezvoltarea omului si inventarea de aparate electrocasnice care ulterior deveneau inutile, constituindu-se in deseuri. Solutia la problema colectarii deseurilor a fost adusa de "Zina" din povestea lui Liviu Popenciu, presedintele Asociatiei RoRec. Acesta a sustinut infiintarea unui centru de colectare a DEEE-urilor permanent in Focsani, constituirea depozitelor de la Golesti si de la Rastoaca. La Golesti a fost primit deja acceptul de finantare de la UE (43,5 milioane euro), iar la Rastoaca proiectul este in stadiul de realizare, el fiind deja demarat chiar ieri. Aici se doreste infiintarea unui centru regional de colectare a deseurilor DEEE, ieri fiind instalat un prim container de catre o firma de consultanta pentru protectia mediului. "Noi trebuie sa facem populatia constienta ca aceste deseuri trebuie sa aiba un drum special, nu cel pe care il iau cojile de cartofi. Nu este vinovat cetateanul ca nu s-a debarasat pina acum de deseuri pentru ca nu a fost informat si nu a avut infrastructura", a spus Liviu Popenciu, presdintele RoRec. Acesta a anuntat ca, in parteneriat cu Primaria Focsani, RoRec va deschide un centru regional permanent pentru a face un prim pas spre colectarea selectiva. Campania "Ofensiva Verde Continua!" va trece pina la finele anului prin Teleorman, Tulcea, Galati, Dolj, Caras Severin, Fieni si Ilfov. (Daniel GIRLEANU)


Plumbul, mercurul si cadmiul din casele noastre


Cei de la Asociatia RoRec au deschis in tara mai multe centre de colectare a deseurilor. Colectarea selectiva si reciclarea Deseurilor de Echipamente Electrice si Electronice (DEEE) este de o reala importanta, dat fiind caracterul nociv al acestora: de 10 ori mai mare decit cel al deseurilor menajere. DEEE""urile au in structura lor multe componente non-biodegradabile ce contin substante nocive, dintre care cele mai periculoase sint plumbul, mercurul si cadmiul. In cazul unei procesari necorespunzatoare, aceste deseuri au un potential toxic ridicat pentru mediu. De aceea DEEE-urile trebuiesc predate la centrele de colectare, unde vor fi plasate in containere dedicate. De aici, deseurile ar trebui sa ajunga la reciclatori specializati care sa le trateze dupa normele europene. Reciclarea reprezinta si o afacere extrem de banoasa, intrucit prin recilare produsele vechi sint transformate in produse noi. In ceea ce priveste DEEE-urile, 75% din componente sint reciclabile si pot fi reintroduse in industrie, evident, la costuri mult mai mici. Prin urmare, producatorii de electrocasnice sint mai mult interesati ca oamenii sa se debaraseze in mod responsabil de electrocasnicele vechi, inutile sau stricate. In acest fel se pot recupera materialele care sint inca folositoare. In plus, pe linga aceste organizatii non profit migreaza o sumedenie de firme cu conexiuni politice.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739391 zile, 10 ore, 38 minute, 10 secunde
Laudabila actiune,dar ce bine era daca tot gunoiul era ridicat ieri! Astazi, la ora 13,45 peste 20 de saci cu deseuri jaceau in Crang, multe ravasite de caini. Pacat...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.