Social

Cozi pentru indemnizatia de handicap

Mihaela Beșleagă
24 aug 2009 1678 vizualizări
Tot mai multi vrinceni isi depun dosarele pentru incadrarea in grad de handicap, pentru o indemnizatie de citeva zeci de lei pe luna u in prezent, indemnizatia de handicap variaza intre 32 si 220 de lei u in Vrancea isi duc zilele 22.267 de persoane adulte cu diverse deficiente

Pe timp de criza, orice mic venit conteaza. Vrincenii care sufera de o afectiune medicala se pot adresa Directiei pentru Protectia Persoanelor Adulte cu Handicap (DPPAHAN) in speranta de a obtine o incadrare in grad de handicap si o indemnizatie corespunzatoare. Zilnic, zeci de persoane calca pragul institutiei pentru a-si depune dosarele, in vederea evaluarii. Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, care a largit conditiile de obtinere a pensiei de handicap, a dublat numarul persoanelor care primesc pensie de la stat de la 11.000, cit erau in 2005, la 22.000, cit este numarul lor in prezent in Vrancea. In functie de gradul handicapului, se primesc indemnizatii cuprinse intre 32 si 220 de lei lunar. "Numarul persoanelor care solicita includerea intr-un grad de handicap este in scadere semnificativa. Daca inainte erau 100 de veniti pe zi, acum daca sint 20-30 de persoane", este de parere Toader Ghetu, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului (DGASPC) Vrancea. La nivelul institutiei exista un serviciu pentru evaluarea complexa, care se intruneste de doua ori pe luna, plus un birou mobil. Birouri zonale ale serviciului se gasesc la Adjud, Dumbraveni, Vidra si Panciu. Conform legii, persoanele cu handicap sint acelea carora, din cauza unor afectiuni fizice, mentale sau senzoriale, le lipsesc abilitatile de a desfasura in mod normal activitati cotidiene, necesitind masuri de protectie in sprijinul recuperarii, integrarii si incluziunii sociale. Tipurile de handicap sint: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare, iar gradele de handicap sint: usor, mediu, accentuat si grav. Incadrarea in grad si tip de handicap a adultilor se face de comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap de pe linga DGASPC. In judetul Vrancea functioneaza o singura comisie de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, condusa de dr. Maria Pavelescu.

Dosar stufos

Pentru dosarul de obtinere a unei indemnizatii de handicap trebuie sa depuneti la sediul DPPAHAN: copie act de identitate, cupon de pensie/adeverinta de salariat, ancheta sociala de la primaria de domiciliu, referat de la medicul specialist privind situatia medicala prezenta (in care sa se precizeze diagnosticul clinic, deficienta functionala, investigatiile care sustin deficienta, masuri de recuperare), scrisoare medicala tip de la medicul de familie (care sa cuprinda antecedente si istoric al bolii), alte documente medicale, precum bilete de iesire din spital, investigatii paraclinice recentecare sustin diagnosticul din referat, certificat de handicap, daca este cazul. Pentru ancheta sociala de la primaria de domiciliu este nevoie de: copie act de identitate, copie referate de la medicii de specialitate, copie scrisoare medicala de la medicul de familie, copie certificat handicap vechi, daca este cazul, adeverinta salariat/cupon pensie. Dupa depunerea dosarului sinteti programati la comisie. Reevaluarea persoanelor incadrate in grad de handicap se realizeaza la un interval de 1 an de zile. In Vrancea isi duc zilele 22.267 de persoane adulte cu handicap.

Bani de la Loterie pentru persoanele cu deficiente

Persoanele cu dizabilitati ar putea primi, de la 1 octombrie, o pensie de 350 de lei, cu 130 de lei mai mult decit indemnizatia pe care o incaseaza acum o persoană cu handicap de gradul 1, inapta de munca.

Propunerea, transmisa Camerei Deputatilor, a venit din partea Cristinei Pocora, presedintele Comisiei pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati din Camera Deputatilor. Pocora s-a gindit si la o potentiala sursa de finantare: cei 75 de milioane de lei, care ar asigura marirea indemnizatiilor pentru un an, sa fie platiti dintr-o taxa de lux pe jocurile de noroc. "Sa luam de la cei care au avut noroc, sa le dam celor care nu prea au avut noroc. Am aflat chiar ca Loteria a fost gindita, la inceputurile ei, ca sa cotizeze pentru napastuiti", a spus parlamentarul. Pentru ca persoanele cu dizabilitati sa primeasca o pensie marita trebuie modificata insa Legea privind protectia si promovarea drepturilor celor cu handicap. în Romania sint 600.000 de persoane cu handicap, ceea ce reprezinta 3% din populatia totala a tarii. (Mihaela BESLEAGA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.