Social

Sindicatele vor sa saboteze concediile fara plata

Silvia Vrînceanu Nichita
14 aug 2009 1558 vizualizări
Legislatia in vigoare nu prevede cele 10 zile de concediu fara plata trimbitate de autoritati u salariatii nu pot fi chemati la serviciu in tot acest timp intrucit suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator u sindicatele au reactionat dur impotriva acestor masuri anti-criza care lovesc tot in oamenii simpli si anunta ample miscari de protest u in Vrancea, la 400.000 de locuitori, exista 21.000 de salariati in sectorul public si in jur de 53.000 la privat u Cine munceste pe gratis in ziua de azi? , se intreaba Paraschiv Prodan, liderul de la CNSRL Fratia u Facem munca patriotica ca pe timpul lui Ceausescu? , se intreaba si sindicalistul Emil Ravoiu, in vreme ce liderul BNS propune trimiterea in concediu a infractorilor din penitenciare

Guvernul Emil Boc a ajuns la masuri extreme pentru a face economii la buget, in conditiile in care Fondul Monetar International monitorizeaza tara noastra, la fel cum o facea pe vremea guvernarii CDR, cind Romania se afla in buza prapastiei financiare. Scaderea considerabila a veniturilor la bugetul de stat si necesitatea restringerii cheltuielilor a determinat Ministerul de Finante sa reduca timpul de lucru al bugetarilor cu 10 zile lucratoare in perioada septembrie - noiembrie. "Fie se va lua un concediu fara plata, fie o combinatie intre concediu fara plata si reducerea timpului de lucru de la 8 ore la 6 ore. Toata lumea va intra in acest efort, fara insa sa afectam buna functionare a institutiilor publice", a anuntat marti ministrul de resort Gheorghe Pogea. Peste 21.000 de vrinceni care lucreaza in sectorul public stau cu frica in sin ca vor fi concediati sau ca vor fi obligati sa intre in concediu fara plata pina la sfirsitul anului. Deja institutiile din subordinea Ministerului Muncii au primit ordin de la Bucuresti sa identifice functionarii care pot fi pensionati anticipat, urmind ca acestea sa opereze reduceri de personal cuprinse intre 10 si 35 %. Totul pentru ca cheltuielile de personal sa fie reduse in 2009, la nivel national, cu circa 1,5 miliarde lei. Sindicatele au reactionat dur la propunerea Guvernului si ameninta cu ample proteste de strada.


Salariatii nu pot fi obligati sa munceasca pe gratis


Autoritatile guvernamentale nu pot sa oblige salariatii din aparatul de stat sa intre in concediu fara plata si in acelasi timp sa se prezinte la serviciu pina cind legislatia nu se va modifica. De altfel, situatia a fost recunoscuta si de ministrul Finantelor, care a declarat presei ca spera ca trimiterea bugetarilor in concediu sa se faca "pe cale amiabila", intrucit nici un articol de lege nu prevede aceasta posibilitate. Raporturile de munca sint reglementate de prevederile Legii 53/2003 "" Codul Muncii si de Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007 "" 2011, sau, dupa caz, de contractele de munca la nivel de ramura. "In ceea ce priveste suspendarea contractului individual de munca, aceasta poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti. Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator. Conform articolului 54/Codul Muncii si a articolului 61 al. 2 - 3 din C.C.M.U.N.N. pe anii 2007 - 2011, contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale. Acest acord presupune incheierea unui act aditional la contractul individual de munca, ca urmare a cererii salariatului", ne-a raspuns Eliza Tarba, director coordonator adjunct pe relatii de munca in cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca. Situatia este confirmata si de Adrian Juravle, director coordonator al Directiei de Munca si Protectie Sociala. "Deocamdata nu stim cum se va proceda, asteptam asumarea raspunderii de catre Guvern", ne-a spus directorul de la Munca.


Un judet neocupat


In Vrancea, la o populatie de 400.000 de locuitori, exista peste 21.000 de salariati in sectorul public si in jur de 53.000 in sectorul privat. Restul sint "soimi ai patriei", elevi, studenti, someri, pensionari, emigranti, persoane care traiesc din ajutoarele sociale, dar si agricultori care traiesc din ce produc pe linga casa. Potrivit Directiei Judetene de Statistica, 5.300 de salariati sint platiti integral de stat, 16.000 lucreaza in institutii publice de interes local, adica primarii, consilii locale si Consiliul Judetean, in jur de 1.000 in institutii mixte si cooperatiste, la care se adauga peste 600 de salariati straini si aproape 53.000 in sectorul privat. Nu toti acestia din urma au contracte cu norma intreaga. In ceea ce-i priveste pe bugetari, cele mai grave probleme vor fi la primarii, care nu au banii de salarii prevazuti in buget pina la sfirsitul anului. Cu siguranta, primele reduceri de angajati se vor face la primarii, dupa ce Guvernul a anuntat ca lucreaza la o schema de personal legata de numarul de locuitori. Aceasta dupa ce vor fi finalizate standardele de cost si calitate pentru serviciile publice, care vor genera noi normative de personal. La institutiile din subordinea Ministerului Muncii au venit deja adrese prin care se identifica angajatii care ar putea fi trimisi anticipat la pensie. Este vorba despre Agentia Judeteana de Ocupare si Formare Profesionala, Inspectoratul Teritorial de Munca, Casa de Pensii, Directia de Munca si Agentia de Prestatii Sociale, unde vor fi operate reduceri de personal cuprinse intre 10 si 35 %. Cel mai mult va fi afectat va fi ITM-ul, unde personalul se va reduce cu 35%. Institutia are in jur de 70 de salariati.


Sindicalistii nu vor concedii fara plata


Liderii de sindicat din Vrancea critica masura luata de Guvernul PSD - PD-L, care nu face altceva decit sa loveasca in omul simplu. Emil Ravoiu, liderul de la Cartel Alfa, unde sint afiliate si 14 sindicate bugetare, spune ca este nevoie de alte solutii anti-criza. "Nu sintem de acord cu concediul fara plata impus si nici cu disponibilizarile. Trebuie sa se gaseasca alte solutii, care sa protejeze salariatii. Ce ar insemna ca un profesor sa ia concediu fara plata, s-ar bulversa tot sistemul. Facem munca patriotica ca pe timpul lui Ceausescu? Guvernantii pur si simplu nu analizeaza cind iau o hotarire. Se intimpla ca si cu pensionarile, cind au anuntat ca se vor crea locuri de munca pentru tineri. S-a mai auzit ceva?", spune Emil Ravoiu. Intre alti bugetari, la Cartel Alfa sint afiliati sindicalistii din mai multe primarii, de la Directia Agricola, Garda Financiara, medicii veterinari si politistii de la Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual, care vor iesi in strada pe 17 august, pentru a-si cere drepturile. Deocamdata nu au fost probleme cu plata salariilor, ci doar cu sporurile, insa liderul sindical spune ca nu mai pot fi dati oameni afara pentru ca multe organigrame sint descoperite. Emil Ravoiu propune angajatilor sa lupte pentru drepturile lor, astfel incit sa forteze mina guvernantilor sa gaseasca alte solutii. Si asta pentru ca "oamenii sint alunecosi" si cedeaza daca se fac presiuni asupra lor. "Oamenii fac orice pentru a-si pastra locul de munca. Din pacate, acest Guvern nu are nici o perspectiva de a relansa ceva, nici macar agricultura, mai ales ca sint multi care se muta la sate pentru ca nu-si mai permit sa stea la bloc. Nici pentru industrie nu se face nimic. Ce facem cind ajungem iar la fundul sacului, ne imprumutam la infinit pentru pensii si salarii? Sa vedem pe unde isi va scoate acest guvern camasa", a mai spus Ravoiu. Si Paraschiv Prodan, liderul de la CNSLR Fratia, care reprezinta 7.500 de angajati, spune ca bugetarii nu pot fi trimisi pur si simplu in concediu. "Disponiblizarile sint partea de decizie a Guvernului, dar cu concediile fara plata nu sint de acord. Daca e concediu fara plata inseamna ca nu se merge la serviciu, asa prevede legea. Cine munceste pe gratis in ziua de azi? De ce nu se reduce programul la 4 ore, sa aiba continuitatea locului de munca?", se intreaba Paraschiv Prodan.


"Ce ar fi sa se trimita si detinutii in concediu?"


Si liderii de la BNS considera ca ideea guvernantilor ar da peste cap activitatea din institutii si ar duce la un blocaj in sectoarele de maxima imortanta, cum ar fi sanatatea si educatia. "Este o masura abuziva, antipopulara si o solutie pompieristica, nu exista nici o coerenta in masuri. In primul rind, serviciile catre populatie vor fi afectate, pentru ca nu ai cum sa asiguri servicii cu 10 zile pe luna de concediu fara plata. Practic, este o forma de voluntariat mascat. Ce inseamna sa iei personal de la Ambulanta, sau de la Penitenciar, unde deja exista o lipsa acuta? Ce ar fi sa se trimita si detinutii in concediu? Poate asa se fac mai multe economii. Se ajunge intr-o zona de tragi-comedie", este de parere Dumitru Adam, liderul de sindicat al Blocului National Sindical (BNS) Vrancea, care are la nivel judetean 10.000 de membri din ramura de energie, confectii ""INCOM, penitenciarul, ambulanta si transportul local. Adam sustine ca sindicalistii au inaintat deja guvernantilor un plan de masuri pentru ca intreruperea temporara a activitatii sa nu aiba repercusiuni, propunind in loc de reduceri de personal eficientizarea activitatii, prin dezvoltarea sectoarelor care produc. "Aceste masuri duc la accentuarea crizei, pentru ca se va ajunge in situatia in care salariile si pensiile sa nu mai poata fi asigurate", a mai spus Adam. Acesta a atras atentia si asupra unui alt efect negativ pe care l-ar putea produce masurile gindite de Guvern. Disponibilizarile, practic incetarea temporara a activitatii de munca, inseamna somaj tehnic, prin care angajatorul se obliga sa plateasca 75% din salariu, in schimb este scutit sa mai plateasca contributiile la stat. Astfel, se creeaza un gol in visteria statului, iar efectul va fi unul de bumerang. Dorinta de a face economie prin concedieri va produce de fapt un abis si mai mare in bugetul de stat. Sindicalistii s-au gindit deja la forme de protest, in cazul in care nu se va reveni asupra deciziilor. Liderul BNS spune ca este posibil sa se ajunga si la forme extreme, cum ar fi greva generala, care ar putea zdruncina tot sistemul. "Ar fi o tragedie generala, nimeni nu vrea sa ajungem aici", a conchis Adam.


Decit la munca patriotica, mai bine la munca in gospodarie


Si sindicalistii din invatamint declina propunerea Guvernului de a-i obliga pe bugetari sa faca munca patriotica. "Aceste masuri aduc foarte multa nemultumire, unii colegi sint foarte revoltati, pentru ca vorbim de adevarate curbe de sacrificiu. Va trebui sa ne intilnim in perioada imediat urmatoare sa vedem care e opinia generala a colegilor nostri, dar nu e bine ce se intimpla. Deja avem probleme cu reducerea normelor didactice, e vorba de peste 200 de norme in Vrancea, ceea ce va genera anumite restringeri de personal. Aproape ca nu reusesc sa vad care este logica acestei masuri, care este temeiul legal ca sa trimiti oamenii in concediu fara plata si sa-i obligi sa vina la munca in acelasi timp. Daca tot ii trimiti in fara plata de ce nu ii lasi acasa, ca tot e e vremea culesului", se intreaba Constantin Grigore, liderul de la FSLI si totodata presedintele CSDR. La aceasta confederatie sint afiliati peste 5.000 de angajati din invatamint, dar si cei de la Imbunatatiri Funciare sau Apele Romane. In afara de trimiterea in vacanta fortata, sindicalistii atrag atentia si asupra legii privind salarizarea unica ce dezavantajeaza unele categorii de bugetari, carora li se vor micsora lefurile. In contextul acestor masuri cu un puternic impact social, sindicalistii din invatamint anunta proteste serioase la inceputul anului scolar. Cum aceste masuri vor genera framintari sociale, sindicalistii spun ca nu este nevoie de asumarea raspunderii guvernului, ci de dezbateri publice pentru ca propunerile sa fie amendate corespunzator. (Silvia VRINCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 8

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 10 ore, 48 minute, 7 secunde
Presupunand ca salariul mediu din privat este egal cu salariul mediu de la stat, si aplicand cota de impozitare unica de 16% ajungem la concluzia ca 6 (6,25 exact) salariati din privat sunt necesari citeste integral
, acum 739398 zile, 10 ore, 48 minute, 7 secunde
pt DB eu ca bugetar am 1054 lei impozabili si i-au net in mana 780 am 30 de ani de munca, si plec seara la ora 17.30 nu primesc ore suplimentare.nu vad un mare salariu comparativ cu cel de la privat
, acum 739398 zile, 10 ore, 48 minute, 7 secunde
nu cred ca salariile la bugetari sunt problema principala ci fondurile publice care se scurg in buzunarul unora cu gipane...vezi rizi, udrea s.a.m.d
, acum 739398 zile, 10 ore, 48 minute, 7 secunde
Stimate domn nu asta era esenta problemei, asta era doar un aspect colateral. Esenta este ca daca economia nu merge nu sunt bani nici pentru bugetari. Mai departe as spune ca economia nu merge pentru citeste integral
, acum 739398 zile, 10 ore, 48 minute, 7 secunde
Mare tragedie pentru unii bugetarii ca vor trebui sa-sia ia concediul fara plata, dar cand se invoiesc de la serviciu cu zilele, si isi trag concedii medicale total nejustificate...atunci cum mai e citeste integral
, acum 739398 zile, 10 ore, 48 minute, 7 secunde
Db , tu ai dreptate dar nu te inteleg.De ce atata furie pe Vrancea , mai vranceanule.Nu Republica baniera Vrancea ci toata Romanica a descoperit roata, cum ca sunt prea multi ai citeste integral
, acum 739398 zile, 10 ore, 48 minute, 7 secunde
Relativ la "furie" eu nu cunosc decat tangential realitatea din alte judete dar o cunosc pe cea din Vrancea. Coruptia si bataia de joc fata de banul public in Vrancea mi se par extreme. Chiar daca nu citeste integral
, acum 739398 zile, 10 ore, 48 minute, 7 secunde
Eu merg pe politica pasilor mici, adica sunt convins ca daca fiecare ar incepe prin a-si face ordine la el in casa toata lumea ar trai mai bine.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.