Social

Ratii de saracie de la UE

Daniel Garleanu
13 aug 2009 1071 vizualizări
Ajutoarele pentru nevoiasi de la Uniunea Europeana, ce constau in patru kilograme de zahar si 15 kilograme de faina, ar putea fi pastrate pentru campania electorala din toamna

Mii de persoane defavorizate din intreg judetul vor beneficia de ajutoare alimentare gratuite de la Uniunea Europeana, numai ca autoritatile amina acordarea lor. Perioada de campanie electorala care urmeaza ar putea fi un moment prielnic pentru acapararea convingerilor politice ale electoratului in schimbul merindelor. Conform H.G. 600/2009, categoriile sociale care ar putea beneficia de aceste ajutoare sint pensionarii care au indemnizatia mai mica de 400 de lei, persoanele cu handicap grav si accentuat, somerii, dar si beneficiarii de venit minim garantat. Alimentele provin din stocurile de interventie comunitare destinate persoanelor defavorizate si sint distribuite prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), sub supravegherea Institutiei Prefectului si Consiliului Judetean. Ajutoarele constau in 20 de kilograme de faina si patru kilograme de zahar, anul trecut acordindu-se alimente pentru 30.000 de persoane din tot judetul. "Abia se fac demersurile pentru acordarea ajutoarelor gratuite de alimente. Anul trecut s-au ocupat primariile si au fost cazuri in care oamenii nu au beneficiat, pentru ca nu au fost informati", ne-a spus Octavian Vieru, directorul executiv al APIA Vrancea. In organizarea drepturilor de acordare a fost implicata in 2008 si Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) care era insarcinata cu depozitarea si distribuirea alimentelor. "Data trecuta am fost si noi angrenati, dar anul acesta alimentele nu se mai dau prin Directia de Agricultura", ne-a spus Costica Neata, director coordonator DADR. Singurul neajuns al hotaririi este ca nu se tine cont de pensionarii care realizeaza venituri mai mari de 400 de lei prin indemnizatii reparatorii pentru revolutionari, indemnizatii pentru sotul supravietuitor, indemnizatii acordate veteranilor si vaduvelor de razboi, fostilor detinuti politici, persoanelor persecutate din motive etnice sau celor care au efectuat serviciul militar in cadrul detasamentelor de munca. Hotarirea de Guvern nu face referire nici la batrinii care, pe linga pensia de asigurari sociale, incaseaza pensii din alte sisteme de pensii, precum armata, avocatura sau culte. Asa se face ca pragul minim de venituri este adesea depasit, chiar daca nu foarte mult. Pentru acest an, tarii noastre i-au fost repartizate 28 de milioane de euro, bani proveniti din Fondul European de Garantare Agricola. Ajutoarele ar trebui sa fie distribuite din aceasta luna catre 2,8 milioane de romani cu venituri mici. (Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.