Social

31 de primarii vrincene spera la finantare pentru renovarea satelor

Mihaela Beșleagă
11 aug 2009 1158 vizualizări
Dosarele vor fi trimise la agentia regionala de la Constanta, urmind sa primeasca finantare in ordinea descrescatoare a punctajului u ministrul Sorina Placinta l-a apostrofat pe colegul PSD Ilie Sirbu ca a schimbat pe ultima suta de metri conditiile la ultima sesiune de depunerea a proiectelor pentru dezvoltare rurala

In Vrancea au prins ultimul tren al banilor europeni alocati pentru Masura 3.2.2 "Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale" 31 de primarii. La Oficiul Judetean de Plati, Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) s-au depus 33 de proiecte, din care 31 au fost declarate conforme si au sanse sa primeasca finantare in ultima sesiune pe aceasta masura. "S-au alocat toti banii pe aceasta masura, aceasta fiind ultima sesiune. La nivelul judetului Vrancea s-au depus 33 de proiecte, 31 au fost declarate conforme si vor pleca la Constanta pentru eligibilitate si pentru a li se face punctajul. Un interes deosebit pentru aceasta masura si-au manifestat-o foarte multi primari, dar pot spune ca 90% si-au aratat interesul primarii PD-L", a declarat directorul democrat de la OJPDRP. Sorina Placinta, membru in comisia de agricultura din Senat, nu a ezitat sa il apostrofeze pe ministrul Agriculturii, Ilie Sirbu (PSD) pentru ca a schimbat pe ultima suta de metri o parte din conditiile de eligibilitate pentru aceasta masura, avind ca efect respingerea dosarelor mai multor primarii. "Cu o zi inainte, ministrul a schimbat regulile jocului, ceea ce nu se face, ponderea gradului de saracie in aceasta masura ar fi avut alta valoare si atunci foarte multe primarii, si nu stiu de ce PDL-iste, ar fi cazut. Asa ceva nu se face, stiind ca este ultima sesiune, sint ultimii bani. Cu interventia prim-ministrului s-a revenit si lucrurile si-au luat fagasul normal. Noi credem ca a fost doar o neintelegere", a declarat ministrul Sorina Placinta. La nivel national, valoarea proiectelor se ridica la 4 miliarde de euro, insa suma disponibila este de numai 1,54 miliarde de euro, ceea ce va determina o mare concurenta, astfel incit sansele de accesare a banilor europeni sint destul de reduse. Totusi, Executivul a anuntat ca o parte din proiectele care nu vor trece de selectie, in ordinea punctajelor, vor fi sustinute de Guvern, din bani care nu se folosesc la alte capitole. Placinta a anuntat ca in ultima sedinta de Guven s-a decis sprijinirea agriculturii cu 600.000 euro si retragerea unui avans de 420.000 euro din Trezorerie pentru fondurile structurale. "Aceasta inseamna ca se vor da agricultorilor bani din bugetul Romaniei in avans, apoi vom recupera de la UE, pentru motorina si pentru culturile de toamna", a spus ministrul.


Vrancea, pe locul doi la sprijinirea fermelor de subzistenta


Directorul OJPDRP Costel Florin Marica a prezentat si situatia proiectelor depuse pentru restul masurilor de accesare a fondurilor europene. Astfel, pentru Masura 1.2.1 "Modernizarea exploatatiilor agricole" au fost depuse 60 proiecte, din care unul este in stadiul de contract, pentru Masura 1.2.3 "Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere", 16 proiecte au fost depuse, din care 3 sint la stadiul de contract, pentru Masura 3.1.2 "Microintreprinderi" au fost depuse 3 proiecte, pentru Masura 3.1.3 "Incurajarea activitatilor turistice", un singur proiect a fost depus, care se afla si la stadiul de contract, pentru Masura 1.1.2 "Instalarea tinerilor fermieri" din 9 proiecte depuse, 6 sint la stadiu de contract. De asemenea, Violeta Chiriac, director adjunct la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, a prezentat la ce nivel se afla proiectele depuse pe Masura 1.4.1 "Sprijinirea fermelor de subzistenta din mediul rural", care se adreseaza exploatatiilor individuale. Pina in acest moment au fost depuse 508 proiecte, declarate eligibile, ceea ce claseaza Vrancea pe locul doi pe tara. "Intr-o luna se vor semna contractele. Este vorba de un ajutor nerambursabil de 1500 euro/an, pentru 5 ani, pentru a-i ajuta pe fermieri sa se dezvolte", a declarat Violeta Chiriac. Acestia au fost primii doi directori democrati care si-au prezentat activitatea in cadrul unei conferinte de presa organizata de PD-L, urmind ca in perioada urmatoare si alti sefi de institutii "portocalii" sa "dea raportul" opiniei publice, au asigurat reprezentantii partidului. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.