Social

Plata somajului poate inceta in orice moment

Daniel Garleanu
6 aug 2009 656 vizualizări
Persoanele care petrec mai mult de trei luni in strainatate isi pot lua adio de la indemnizatia de somaj u in judet sint oficial 9.141 someri

Proastetii someri dar si cei care incaseaza de luni bune indemnizatie de somaj trebuie sa stie ca plata poate inceta din mai multe motive cuprinse in lege. Astfel, daca beneficiarul de indemnizatie isi gaseste un loc de munca si incheie un contract cu angajatorul pe o perioada nelimitata sau mai mare de 12 luni isi poate lua gindul de la banii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca. Totodata, daca somerul realizeza venituri lunare din activitati independente mai mari decit indicatorul social de referinta, adica 500 de lei, plata indemnizatiei inceteaza. De asemenea, daca AJOFM identifica un loc de munca situat la o distanta de cel mult 50 de km potrivit pentru un anume somer si acesta refuza nejustificat sau refuza serviciile de stimulare a ocuparii si de formare profesionala, plata poate inceta, de asemenea. In conditiile in care somerul indeplineste conditiile de pensionare la limita de virsta sau pleaca in strainatate pentru o perioada mai mare de 3 luni ori daca somerul incepe executarea unei pedepse privative de libertate pentru o perioada mai mare de 12 luni, indemnizatia nu se mai plateste de catre AJOFM. La fel se intimpla si in cazul in care beneficiarul este admis la o forma de invatamint, AJOFM facind in perioada admiterilor verificari in aceasta privinta, dar si in cazul nefericit in care somerul inceteaza din viata. Indemnizatia de somaj poate fi suspendata numai in anumite conditii dupa cum urmeaza. Pe perioada indeplinirii obligatiilor militare sau la data la care nu si-a indeplinit obligatia sa se prezinte lunar la AJOFM ori la data pensionarii pentru invaliditate. De asemenea, plata poate fi suspendata daca somerul si-a gasit un loc de munca pe o perioada mai mica de 12 luni sau a plecat in strainatate pentru mai putin de 3 luni, la cerere. Totodata, persoanele care beneficiaza de plati compensatorii isi pot suspenda dreptul de indemnizatie de somaj. In conditiile in care peste cei 9.141 de someri, inregistrati in judet la sfirsitul lunii iulie, din care 3.339 indemnizati, se vor aseza noile disponibilizari deja anuntate catre AJOFM, criza se va resimti si mai mult in rindurile somerilor. In prezent rata somajului in Vrancea s-a ridicat fata de luna trecuta cu 0,4% ajungind la 6,1%, anul trecut in aceeasi luna fiind de 3,4%. (Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.