Social

Petitie impotriva tichetelor de sanatate

Raluca Manolache
28 iul 2009 1021 vizualizări
Tichetele reprezinta contributia personala la plata serviciilor medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale, în limita a 600 lei pe an, chiar daca aveti asigurare medicala

Unii vrinceni sint impotriva introducerii de la 1 septembrie a tichetelor de sanatate in sistemul sanitar de stat. Acestia si-au aratat dezacordul fata de initiativa Ministerului Sanatatii Publice prin care pacientii ar urma sa plateasca pina la 600 de lei pe an pentru servicii medicale, prin semnarea unei petitii online adresata Ministerului. Pina in acest moment peste 3.000 de romani au semnat aceasta petitie. "Introducerea tichetelor de sanatate va genera costuri administrative si eforturi birocratice care vor conduce la si mai multa ineficienta in gestionarea cheltuielilor cu prestatiile medicale. Introducerea coplatii poate conduce la situatii in care pacientii sint descurajati sa apeleze la servicii medicale din lipsa de bani sau din lipsa de informatii asupra sistemului de tichete. Actiunile individuale ce vor trebui intreprinse de cetateni constituie o sursa suplimentara de ingrijorare si stres, in special pentru pensionari. Adunarea tichetelor pina la implinirea sumei de 600 de lei constituie un demers penibil, umilitor", se arata in petitia postata pe site-ul www.petitieonline.ro. Tichetul pentru sanatate reprezinta contributia personala la plata serviciilor medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale in momentul utilizarii efective a acestora. De exemplu, asiguratii, dar si neasiguratii ar putea scoate din buzunar de la 1 septembrie 5 lei pentru o consultatie la medicul de familie, 10 lei pentru o vizita la medicul specialist, 20 lei pentru consultatiile oferite la Unitatea de Primiri Urgente in cazul in care nu sint urgente medicale, 10 lei pentru spitalizarea de zi si 50 lei pentru spitalizarea continua. Categoriile de populatie care nu vor plati tichetele pentru sanatate sint asistatii sociali, pensionarii cu venituri sub 700 lei/luna, minorii, somerii, cadrele medicale, persoanele care beneficiaza de gratuitati (revolutionari, persecutati politic, veterani, persoane cu handicap), gravidele si bolnavii inclusi in programele nationale de sanatate. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.