Social

Cod galben de canicula pina simbata

Mihaela Beșleagă
23 iul 2009 852 vizualizări
Iemperaturile vor depasi 38 de grade Celsius u Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta anunta ca vor fi amplasate puncte de prim ajutor si de distributie a apei

Luna lui Cuptor isi intra deplin in drepturi in aceste zile, cind temperaturile vor depasi frecvent 38 de grade Celsius si in Vrancea. Meteorologii au emis ieri dupa-amiaza o atentionare meteo cod galben de canicula care vizeaza 33 de judete din Romania, inclusiv judetul nostru. Atentionarea Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM) arata ca, de joi, de la ora 14.00, pina simbata seara, la ora 18.00, temperaturile vor fi caniculare, depasind 38 de grade Celsius. "In intervalul mentionat vremea va fi caniculara, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 in cea mai mare parte a tarii. Temperaturile maxime vor creste de la o zi la alta, astfel incit vineri, 24 iulie si simbata, 25 iulie vor depasi 38 de grade in Cimpia Romana", arata meteorologii de la ANM. Ieri la prinz, cind nu intrase inca in vigoare codul galben de canicula care vizeaza temperaturi ridicate si disconfort termic, in Focsani erau 37 de grade Celsius. In aceasta perioada , medicii va recomanda sa evitati iesirile in soare in intervalul orar 11.00-16.00, sa purtati imbracaminte deschisa la culoare si cit mai vaporoasa din fibre naturale precum in, bumbac si sa nu uitati acasa palaria si ochelarii de soare, pentru a nu face insolatie. Beti cit mai multe lichide, pentru a preveni deshidratarea organismului, cel putin 2 litri pe zi, si consumati cit mai multe fructe si legume. Dat fiind aceste fenomene, au fost atentionate si Comitetele Locale pentru Situatii de Urgenta (CLSU) care vor lua, printre altele, urmatoarele masuri: instituirea serviciului de permanenta la sediul primariilor, activarea punctelor de distributie a apei potabile, amenajate in special in zonele aglomerate si activarea punctelor de prim ajutor, asigurarea unor surse alternative de apa in situatia reducerii substantiale a debitului. Punctele de prim ajutor trebuie amplasate in spatii publice climatizate, de exemplu scoli, gradinite, supermarketuri, alte institutii publice. Nu se recomanda amplasarea punctelor de prim ajutor in corturi decit daca pot fi climatizate. Problemele sau situatiile deosebite, inclusiv cazurile de deces a unor persoane din cauza caniculei, trebuie comunicate in timp operativ la dispeceratul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Vrancea, telefon 112 sau 0237/ 611.212. (Mihaela BESLEAGA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.