Social

In razboi cu Casa de Pensii

Nicoleta Cristea
13 iul 2009 947 vizualizări
Ion Bourosu a chemat la bara Casa de Pensii Vrancea pentru a i se lua in considerare la pensie si stagiul militar u cu toate ca a cistigat la fond, in recurs s-a considerat ca drepturile ii fusesera deja acordate

Un veteran de razboi din satul Rosioara, comuna Mera, s-a judecat cu Casa de Pensii Vrancea, in incercarea de a-i fi recunoscute toate stagiile de cotizare. Initial, dupa o adresa facuta la Casa de Pensii Vrancea, Ion Bourosu spune ca nu a primit nici un raspuns, iar lamurirea a venit abia dupa ce s-a deplasat la sediul institutiei, insa nu in avantajul sau. Desi Tribunalul Vrancea i-a dat dreptate batrinului, ulterior, la Curtea de Apel Galati, actiunea i-a fost respinsa. "Ei spun ca imi calculasera la pensie, dar nu e adevarat. Chiar daca am pierdut, nu ii las asa", ne-a spus Ion Bourosu, in virsta acum de 79 de ani. Acesta, in 2008, a apelat la Casa pentru a-i fi recalculata pensia, solicitind includerea in stagiul de cotizare si a perioadei in care a executat stagiul militar in cadrul UM 04742, respectiv 23 mai 1951 "" 3 octombrie 1953. Batrinul spune ca la pensia sa era luata in calcul doar perioada ulterioara stagiului militar, respectiv 3 octombrie 1953 "" 21 februarie 1954, desi initial Centrul Militar Zonal Vrancea confirmase stagiul militar ca incepind din 51, si pina in 1954, cind a fost lasat la vatra. Cum Casa de Pensii i-a respins cererea ca neintemeiata, veteranul a apelat la instanta, unde CMZ Vrancea a rectificat adresa initiala, explicind ca s-a produs o greseala, intrucit UM 04742 nu a apartinut detasamentului Directiei Generale a Serviciului Muncii. Cu toate acestea, prima instanta i-a dat dreptate lui Bourusu, obligind Casa de Pensii sa ia in calcul "ca stagiu de cotizare pentru calcularea pensiei cuvenite reclamantului in perioada 23 mai 1951 "" 3 octombrie 1953". Motivarea instantei a fost aceea ca, in ciuda celor sustinute de CMZ Vrancea in cea de-a doua adresa, Bourosu invocase si articolul 38 din Legea 19/2000, privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, in care se arata ca "în sistemul public se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul a ... satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat". Cu toate acestea, in recursul judecat la Curtea de Apel Galati situatia s-a rasturnat in favoarea Casei de Pensii, intrucit s-a considerat ca drepturile solicitate de batrin in actiune au fost deja acordate. "Stagiul de cotizare include atit perioada contributiva de 16 ani, 2 luni si 29 de zile, cit si stagiul militar "" perioada necontributiva, armata de 19 ani, 2 luni si 15 zile. Asadar, perioada solicitata de reclamant a fost avuta in vedere de pirita", se arata in decizia CA Galati. Cu toate acestea, Ion Bourosu spune ca in pensia sa nu se reflecta aceasta "recunoastere", si ca lui nu i-au fost acordate drepturi in plus, motiv pentru care va contesta decizia. (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.