Social

Cursurile de formare gratuite se platesc la un an de zile

Daniel Garleanu
11 iul 2009 897 vizualizări
Daca dupa un an de la absovire somerul nu se angajeaza trebuie sa platesca scoala u inca de la inscriere cursantul semneaza un angajament prin care se obliga sa faca dovada angajarii u unii someri care s-au instruit la AJOFM sustin ca n-au fost informati de contravaloarea cursurilor

Cursurile de initiere, calificare, recalificare, perfectionare si specializare profesionala sustinute gratuit de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca au un neajuns. Somerii care au fost chemati ori s-au inscris pentru urmarea acestor cursuri sustin ca nu au fost informati cu privire la conditiile care se impun dupa absolvire. Daca un somer nu poate face dovada angajarii la un an de la absolvirea cursului, acesta este obligat sa platesca din buzunarul propriu contravaloarea scolarizarii. In cazul in care somerul nu are putere financiara, suma datorata i se va esalona. Cei care s-au inscris la cursul de bucatar "" calificare nivelul II, instalator instalatii tehnico-sanitare si gaze "" calificare nivelul II si lucrator in comert "" calificare nivelul I vor avea de platit in cazul in care nu s-au angajat intr-un an de la absolvire suma de 785 lei pentru cele 720 de ore de instruire pe care AJOFM le-a asigurat. Cursul de comunicare in limba engleza il poate costa pe un somer 215 lei pentru cele 60 de ore, iar cursul de contabil valoreaza 149 de lei pentru 100 de ore de curs. De asemenea, cursul pentru lucrator in alimentatie se ridica la 437 de lei pentru cele 360 de ore cit tine cursul, iar cel pentru operator introducere validare si prelucrare date "" initiere ajunge sa coste 112 lei pentru 80 de ore. "Conform H.G. 174/2002 privind normele de aplicare a Legii 76/2002, persoanele care urmeaza programe de formare profesionala sint obligate sa restituie cheltuielile efectuate pentru aceste servicii, daca dupa absolvire refuza nejustificat un loc de munca identificat de AJOFM", se arata in lege. "Pina acum nu au fost cazuri in care cursantilor sa le fie imputate cheltuielile de sustinere ale cursurilor. In cazul in care se va intimpla acest lucru, iar somerul nu poate achita contravaloarea, suma se esaloneaza printr-un angajament", precizeaza Daniela Brihoianu, purtator de cuvint al AJOFM, care adauga ca cetatenii sint informati cu privire la acest aspect. Inca de la inscriere, somerul este obligat sa semneze un angajament prin care se obliga sa aduca in termen de 365 de zile de la absolvirea cursului documente care sa faca dovada calitatii de angajat. (Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.