Social

Un vaccin universal contra rabiei, aproape de omologare

Ziarul de Vrancea
9 iul 2009 772 vizualizări
Oamenii de stiinta britanici sustin ca au produs un vaccin eficient impotriva rabiei, care necesita o singura injectie si care are potentialul de a eradica aceasta boala.

Rabia ucide aproximativ 55.000 de persoane in fiecare an pe plan mondial si, desi exista tratamente eficiente impotriva acestei boli. Incercarile de eradicare a rabiei la ciini s-au lovit de costurile masive si de ineficienta vaccinurilor. Rabia este cauzata de un virus care ataca sistemul nervos. Dupa aparitia simptomelor, boala devine deja fatala, insa oamenii care au contractat rabie pot fi tratati prin injectarea unui vaccin. Cercetatorii americani de la Universitatea Thomas Jefferson din Philadelphia au produs un vaccin capabil sa asigure organismului uman o protectie de-a lungul intregii vieti fata de acest virus si care sa poata fi injectat intr-o singura doza. Ei au produs un vaccin atenuat cu efecte pe durata intregii vieti, care continea o forma slabita a virusului rabiei. In testele efectuate pe soareci o singura doza de vaccin parea sa ofere o protectie completa impotriva unei radacini foarte virulente a virusului rabiei canine. Acelasi vaccin a eliminat infectia rabica din creierele soarecilor infectati, sugerind astfel faptul ca el ar putea fi folosit si in cazul oamenilor care au deja rabie. Cercetatorii americani sustin ca acest vaccin ar putea sa conduca la eradicarea globala a rabiei canine.


Rata sinuciderilor creste daca economia scade


Cresterea rapida a somajului, in contextul unei crizei economice, mareste pe termen scurt rata sinuciderilor si crimelor, mai ales atunci cind programele sociale de asistenta pentru reangajare sint limitate, potrivit unui articol din revista britanica The Lancet. Autorii studiului de la Universitatea din Oxford au constat ca pentru o crestere cu 1% a somajului, exista o crestere de 0,8% a ratei sinuciderilor pentru persoanele sub 65 de ani, adica intre 60 si 550 de sinucideri in plus pe an. Numarul crimelor creste de asemenea cu 0,8%. In privinta numarului accidentelor rutiere, acesta a cunoscut o scadere de 1,4%, din cauza ca persoanele merg mai mult pe jos si conduc mai putin. Daca somajul va creste cu peste 3%, rata sinuciderilor pentru persoanele sub 65 de ani va creste cu 4,5% si decesele provocate de abuzul de alcool cu 28%. Impactul crizei economice asupra numarului de sinucideri este atenuat de o consolidare a serviciilor sociale, vizind ajutarea mentinerii locului de munca sau reangajarea, potrivit autorilor studiului. In cazul in care cheltuielile anuale pentru aceste programe depasesc 190 de dolari (suma variabila in functie de costul vietii), somajul nu mai are efect asupra nivelului sinuciderilor.







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.