Social

Drumarii isi cer drepturile: 100.000 lei restante salariale

Mihaela Beșleagă
7 iul 2009 965 vizualizări
Aproape jumatate din muncitorii de la Societatea de Drumuri si Poduri au fost trimisi in somaj de la inceputul anului u falimentul pindeste societatea aflata in administrarea Consiliului Judetean Fosti angajati ai Societatii de Drumuri si Poduri (SDP), aflati de trei luni in somaj, au protestat ieri spontan la sediul societatii, revendicind drepturi salariale restante.

Cei 38 de drumari care au fost disponibilizati in mai au de primit fiecare circa 2.000 de lei de persoana, totalul salariilor restante ridicindu-se la 100.000 lei. Acestora li se alatura si alti fosti muncitori, acum pensionari, care, dupa o viata de munca la SDP, au ramas pe drumuri. De la inceputul anului, din 208 angajati, au mai ramas 121, restul fiind disponibilizati. "O ducem foarte greu, veniturile sint zero. Din luna aprilie nu am mai primit nimic. Am probleme mari de sanatate, sotia imi este paralizata, iar sanse sa ma reangajez nu am. Am venit sa-mi iau banii care mi se cuvin", a spus Marian Badarau, mecanic cu 20 de ani vechime la SDP. Mai greu este pentru angajatii care inca mai muncesc, pe ici, pe acolo, dar nu isi primesc salariile. In prezent, SDP, la care actionar unic este Consiliul Judetean, desfasoara o singura lucrare in subantrepriza pentru Vega, la doua poduri in Andreiasu. Intrucit lucrarile se deconteaza mai greu, oamenii spun ca de abia daca primesc 200-300 lei pe luna. Unii dintre ei se cer in somaj, macar sa aiba un venit putin dar sigur. "Din 2002 nu am mai putut participa la licitatii, din cauza datoriilor la stat, au aparut alte societati care ne-au devansat. Nu exista un dialog intre CJ si societate, nu stim care este viitorul, macar sa ni se spuna o data", ne-a spus Danut Ciobanu, liderul de sindicat de la SDP. Datoriile societatii catre Directia Generala a Finantelor Publice se ridica la 160 miliarde de lei vechi, din care 90 miliarde reprezinta numai dobinzi si penalitati. O alta datorie, de aceasta data neachitata de CJ catre Societate, este estimata de drumari la 40 miliarde lei vechi, pentru lucrari efectuate in 2002, deszapeziri, asfaltari si balastari electorale. Bani pe care drumarii nu-i vor mai vedea, probabil, niciodata. Marian Oprisan, presedintele CJ, a declarat in urma cu circa o luna ca institutia pe care o conduce nu datoreaza nimic societatii pentru lucrarile efectuate in ultimii ani, intrucit nu a fost incheiat nici un contract. "Societatea de Drumuri si Poduri sustine ca CJ datoreaza sume pe care, din nefericire, CJ nu le poate plati, pentru ca lucrarile nu au in spate nici contracte, nici comenzi, pentru recunoasterea datoriilor", a afirmat Oprisan la sedinta de Consiliu Judetean din 21 mai. Aproape in colaps financiar, viitorul este sumbru pentru Societatea de Drumuri si Poduri si se rezuma la un cuvint: falimentul. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.