Social

Spitalul Vidra are leac sirian la bolile romanesti

Ciprian Fânaru
6 iul 2009 7450 vizualizări
Actualul manager, doctorul Hossni Kila, vrea sa-si pastreze postul si sa rezolve problemele unitatii spitalicesti de la poarta Vrancei

Incepind cu a doua jumatate a lunii trecute, Spitalul Comunal Vidra are un nou manager in persoana doctorului Hossni Kila, care s-a nascut in Siria, dar are cetatenie romana de ani buni. Povestea vietii cadrului medical este destul de interesanta avind si similitudini cu povestile de viata ale altor colegi medici din lumea araba. Acesta a ajuns in Romania in noiembrie 1983, conform normelor de atunci, a studiat timp de un an limba romana, si apoi sase ani medicina la Craiova. Au urmat trei ani de specializare in boli interne la Spitalul Municipal din Capitala, actualul Spital de Urgenta. Primele sase luni au fost dedicate "iubirii" sale initiale, cardiologia, dar diploma este cea de internist. Conditiile personale, mai precis stagiul militar obligatoriu cu caracteristicile sale specifice Orientului Apropiat, au scurtat intermezzo-ul sirian la un an si jumatate. In august 1995, doctorul Kila s-a intors in tara noastra, unde a lucrat mai intii la Policlinica Vidra, activind mai apoi trei ani si la Medcenter Focsani, dar si la cabinetul sau particular. Pentru o scurta perioada, Arabia Saudita i-a facut cu ochiul, cu o oferta avantajoasa din punct de vedere material si a conditiilor, dar nu a rezistat din cauza caldurii, preferind sa fie "mai bine sarac si sanatos".


"Incercam sa aducem medici tineri"


Medicul spune ca a avut colegi sirieni, dar si din alte tari ale lumii arabe, iar in Vrancea activeaza, conform spuselor sale, cinci doctori de origine siriana. Acesta este casatorit cu o romanca si are doi baieti, care locuiesc in Focsani, si isi mai ostoieste dorul de tara natala cu vizite periodice in Siria, odata la doi-trei ani. Medicul Hossni Kila vrea sa participe la concursul organizat de Ministerul Sanatatii Publice pentru a ocupa si pe viitor postul de manager, dar pentru aceasta va trebui mai intii sa urmeze cursuri de formare in management spitalicesc. Ambitiile sale sint mari, iar obiectivele principale sint legate de atragerea de medici, realizarea de reparatii si igienizarea unitatii spitalicesti, in cea din urma categorie intrind si dificultatile cu ciinii comunitari. "Trebuie sa facem ceva pentru Spitalul Vidra, incercam sa aducem medici tineri, dar si sa absorbim experienta celor mai in virsta. Consider descentralizarea o idee buna, speram ca partea administrativa sa ne sprijine sa refacem, spre exemplu, gardul imprejumuitor. Managerul, impreuna cu directorul economic sint cei mai importanti factori de decizie intr-o astfel de unitate, dar si cu raspundere in fata legii", mai precizeaza dr. Hossni Kila. Conform acestuia, la spitalul din Vidra predomina bolile cardio-vasculare, urmate in "top" de cele hepatice. Pentru ca deserveste mai multe comune, fluxul de bolnavi este mare la unitatea din Vidra, de aici rezultind si nevoia de medici, subliniata de dr. Hossni Kila si de managerii celorlalte spitale "de provincie" din judet. (Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.