Social

Tendinte de suicid printre credinciosii crizei

Daniel Garleanu
4 iul 2009 1874 vizualizări
Credinciosii se roaga prin acatiste pentru pastrarea sau dobindirea unui loc de munca u enoriasii mai slabi de inger le spun preotilor duhovnici ca daca vor fi concediati se vor sinucide u iconitele, luminarile si tamiia nu se mai vind ca alta data

Cu toate rugaciunile pe care le fac preotii in fiecare lacas de cult pentru indepartarea crizei, se pare ca nici veniturile Bisericii nu au fost ocolite de recesiunea economica. Chiar daca cetatenii isi pun bani deoparte pentru liturghia de duminca sau cutia milei, fetele bisericesti tot resimt criza pe propria piele. Cind dau de greu, cetatenii se orienteaza catre Casa lui Dumnezeu, astfel ca acum putem intilni la rugaciune mai multi someri sau oameni cu probleme financiare decit de obicei. Alarmant este faptul ca unii dintre enoriasi se tem atit de tare sa nu fie concediati incit ar fi in stare sa recurga la suicid in cazul in care nu vor mai avea un venit asigurat, dupa cum spun unii dintre preotii din parohiile vrincene. "Eu stiu ca am someri in parohie, crestinul are mai putini bani, el nu are un fond special pentru biserica. Cine spune ca nu resimte criza cred ca minte, eu cred ca se resimte la toti. Cind merg pe la enoriasi prin case, gasesc oameni plingind. Aud de cazuri de oameni care vor sa se sinucida", ne-a spus preotul Costica Tache de la parohia "Adormirea Maicii Domnului" Jelaboi. De asemenea, preotul Nicolae Oceanu spune ca si parohia pe care o conduce se aliniaza situatiei mondiale. "Mergem si noi cu lumea. De regula cei care vin la Biserica nu prea au bani. Pentru suflet omul lasa din alta parte si da ceva pentru a pastra traditia", ne-a declarat parintele Oceanu, paroh la Biserica "Nasterea Sfintului Ioan Botezatorul" din Piata Unirii.

Rugaciuni adaptate vremurilor de criza

Printre credinciosi s-a nascut obiceiul de a scrie rugaciuni pentru pastrarea sau gasirea unui loc de munca pe acatistele pe care le inmineaza preotului la slujba. "Cu singuranta sint enoriasi care au intrat in somaj si astfel se creeaza un lant al slabiciunilor care se sudeaza si ne afecteaza si pe noi. Am observat ca la pomeni apar acatiste cu oameni care se roaga pentru locurile de munca", ne-a declarat preotul Florentin Rauta, parohul Catedralei Cuv. Paraschiva. De asemenea, protoiereul Nicolae Cobzaru recunoaste ca a intilnit astfel de rugaciuni ale credinciosilor ingrijorati de situatia locului de munca. "Deocamdata nu am observat o scadere a veniturilor Bisericii. Au inceput sa apara acatiste in care oamenii se roaga pentru pastrarea locului de munca sau pentru angajare", a spus parintele Cobzaru. Obiectele bisericesti nu mai sint nici ele la mare cautare, astfel ca, iconitele, tamiia sau luminarile inregistreaza scaderi de vinzari. "Sigur ca nu se mai vind icoanele sau tamiia, insa oamenii indiferent de criza tot vin la Biserica. Este adevarat ca nu se mai dau bani la fel de multi pentru probleme administrative. Deocamdata criza este intr-o faza incipienta. Sint oameni care, daca vor fi dati afara, este posibil sa avem de-a face cu fenomene delicate, de suicid", ne-a declarat si preotul Costica Popa de la Capela Militara. (Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739391 zile, 6 ore, 30 minute, 22 secunde
dl ziarist, ai incurcat bisericile si slujitorii acestora!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.