Social

Cardul European de sanatate, tot mai solicitat de vrinceni

Raluca Manolache
4 iul 2009 1052 vizualizări
Cei care vor sa primeasca acest document, in eventualitatea unei iesiri in strainatate, trebuie sa dovedeasca ca sint asigurati in sistemul romanesc pe ultimii cinci ani

Tot mai multi vrinceni care isi vor petrece vacanta peste hotare vor sa intre in posesia cardului european de asigurari de sanatate. Numai in luna iunie au fost emise 61 de carduri, marea majoritate a persoanelor care le-au solicitat fiind din categoria pensionarilor. "S-a simtit o crestere a solicitarilor. Majoritatea persoanelor au nevoie de card pentru ca pleaca la rude in strainatate", spune Iustina Micu, purtatorul de cuvint al Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Vrancea. Cardul european de sanatate permite posesorului sau accesul la serviciile medicale furnizate in majoritatea cazurilor in sistemul public, acesta urmind a fi tratat la fel ca o persoana asigurata care locuieste in tara respectiva. Cu toate acestea, documentul nu acopera tratamentul in strainatate pentru afectiunile preexistente calatoriei, ci doar pentru cele care apar pe perioada sejurului. Persoanele care doresc sa primeasca acest document trebuie sa faca dovada calitatii lor de asigurat pe ultimii cinci ani. în cazul copiilor intre 0 si 18 ani care fac parte din categoria persoanelor asigurate fara plata contributiei, eliberarea cardului se va solicita in baza unei copii a certificatului de nastere sau a actului de identitate, dupa caz. Cardul va fi primit in sapte zile lucratoare de la data inregistrarii cererii si este valabil pentru o perioada de 6 luni. In anul 2008 au fost eliberate 1.294 carduri, iar 20 de persoane au beneficiat de servicii de urgenta in tari membre UE prin intermediul acestui card. Pentru acestea s-a achitat suma de 53.880 lei, care a fost decontata caselor de asigurari de sanatate din tarile respective. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.