Social

Tichete pentru sanatate

Raluca Manolache
3 iul 2009 1326 vizualizări
Acestea se vor aplica în medicina primara, la medicul de familie, la medicul specialist si în spitale, însa nu si pentru asistenta medicala de urgenta u o persoana ar putea sa dea din buzunar pina la 600 de lei pentru a beneficia de tratamentul medical necesar

O parte din serviciile medicale vor fi platite din luna septembrie prin tichete de sanatate. Astfel, cei care platesc luna de luna la fondul de sanatate vor fi nevoiti sa scoata bani din buzunar in cazul in care vor solicita ajutorul furnizorilor de servicii medicale. Tichetul pentru sanatate reprezinta contributia personala la plata serviciilor medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale in momentul utilizarii efective a acestora. "Pachetul general de servicii si tichetul pentru sanatate reprezinta o necesitate si fac parte din reforma structurala a sistemului de sanatate. Acestea vor contribui la diminuarea platilor informale si la imbunatatirea finantarii sistemului de sanatate, asigurind astfel cresterea calitatii asistentei medicale", a declarat dr. Ion Bazac, ministrul Sanatatii. Tichetul pentru sanatate se va aplica in ambulator, in spital, exceptie facind urgentele medicale si pentru investigatiile paraclinice. "Este nevoie de bani in sistem in situatia actuala si alta modalitate nu exista. Este o idee buna si ministrul a avut curajul sa faca ce trebuia sa se faca de mai mult timp", spune dr. Vasile Costin, directorul adjunct asistenta medicala de la Directia de Sanatate Publica (DSP) Vrancea. Ministerul chiar a facut un calcul privind cit ar putea sa cheltuie o persoana pe an. Astfel, contributia personală a cetatenilor prin tichetele pentru sanatate nu va depasi 600 lei/an. Potrivit estimarilor, contributia personala prin tichete va fi de aproximativ 350 lei/an pentru un pacient mediu (calculul estimativ include doua episoade de spitalizare continua, doua de spitalizare de zi, sase "" sapte vizite la medicul de familie, patru vizite la medicul specialist, o vizita la domiciliu, zece analize de laborator, o investigatie radiologica, o investigatie de inalta performanta). Asiguratii, dar si neasiguratii ar putea scoate din buzunar 5 lei pentru o consultatie la medicul de familie, 10 lei pentru o vizita la medicul specialist, 20 lei pentru consultatiile oferite la UPU in cazul in care nu sint urgente medicale, 10 lei pentru spitalizarea de zi si 50 lei pentru spitalizarea continua. De asemenea, un RMN va costa 100 de lei, iar un test la laboratorul de analize va costa 1 leu. Categoriile de populatie care nu vor plati tichetele pentru sanatate sint asistatii sociali, pensionarii cu pensii sub 700 lei/luna, minorii, somerii, cadrele medicale, persoanele care beneficiaza de gratuitati (revolutionari, persecutati politic, veterani, persoane cu handicap), gravidele si bolnavii inclusi in programele nationale de sanatate. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.