Social

Neasiguratii, arsi la buzunare in spital

Raluca Manolache
15 iun 2009 1524 vizualizări
Costul mediu pe o zi de spitalizare la Spitalul Judetean de Urgenta Sf. Pantelimon Focsani este de 403 lei u vrincenii neasigurati primesc asistenta medicala fara sa plateasca doar daca viata lor este pusa in pericol

Sanatatea este mai scumpa pentru cei care nu cotizeaza la fondul national unic de asigurari sociale de sanatate. Vrincenii neasigurati sint arsi la buzunare in cazul in care au nevoie de asistenta medicala in spitale. Astfel, cei care vor sa fie vazuti si tratati de doctorii de la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani trebuie sa cotizeze, iar sumele pentru o zi de spitalizare nu sint foarte mici. Costul mediu pe fiecare zi de spitalizare la cea mai mare unitate spitaliceasca din judet este de 403 lei, in acesti bani intrind cazarea, hrana, medicatia si investigatiile. Cu toate acestea, fiecare sectie are un alt tarif, in functie de gravitatea bolii si de investigatiile facute. Cel mai mare tarif este la sectia de infecto-contagioase, unde costul mediu este de 684 lei. La sectia de chirurgie neasiguratii ar putea scoate din buzunar pina la 574 lei, la sectia de neurologie 326 lei, iar la sectia de dermato-venerologie costul ceva mai scazut, respectiv 270 de lei. "Majoritatea celor care sint neasigurati vin prin urgenta si astfel nu trebuie sa plateasca spitalizarea", a precizat Alina Pelin, purtatorul de cuvint al Spitalului din Focsani. Aceasta este sansa persoanelor de a nu plati la sanatate. Spitalul trebuie sa acorde serviciile medicale de urgenta, avind obligatia de a evalua situatia pacientilor, insa acestia sint externati, daca serviciile medicale de urgenta nu se justifica. Pot fi internati in spital, gratuit, doar pacientii neasigurati care se prezinta cu o urgenta medico-chirurgicala sau orice alta situatie in care viata lor este pusa in pericol. De asemenea, sint internati si cei care prezinta boli cu potential endemo-epidemic. în oricare alte cazuri, internarea in spital a neasiguratului se poate face doar la cererea acestuia si doar daca bolnavul va suporta integral cheltuielile aferente serviciilor medicale de care beneficiaza. In primele trei luni ale acestui an, pragul unitatii spitalicesti a fost trecut de peste 9.900 de vrinceni diagnosticati cu diferite afectiuni pentru care necesitau tratament. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.