Social

Vrincenii sint invitati sa doneze singe benevol

Raluca Manolache
10 iun 2009 884 vizualizări
Din cauza lipsei de fonduri, incepind cu data de 9 iunie donarile se vor face fara eliberarea tichetelor , este mesajul care ii intimpina pe donatori la Centrul de Transfuzii Sanguine Vrancea

Pe 14 iunie, in intreaga lume se sarbatoreste Ziua Mondiala a Donatorului de Singe. Desi evenimentul nu va fi marcat si in Vrancea, din lipsa fondurilor, cu aceasta ocazie, cei care se gindesc si la sanatatea semenilor, sint invitati sa doneze benevol. De altfel, pentru ca donarea de singe ar trebui sa fie un act umanitar pe care fiecare dintre noi ar trebui sa il faca fara a solicita ceva in schimb, Organizatia Mondiala a Sanatatii a decis ca deviza actiunilor sa fie donarea neremunerata. Tema vine la momentul oportun, mai ales in Vrancea, unde cei care renunta la lichidul vital nu vor mai fi rasplatiti pentru gestul lor cu tichete valorice, deoarece acestea sint pe terminate. "Din cauza lipsei de fonduri, incepind cu data de 9 iunie donarile se vor face fara eliberarea tichetelor. Acestea se vor elibera dupa aproximativ 10-15 zile", este mesajul care ii intimpina pe donatorii care ajung la Centrul de Transfuzii Sanguine Vrancea. Dr. Mioara Hanta, directorul "bancii" de singe spune ca mai exista bonuri doar pentru urmatoarele doua zile. "Au mai ramas citeva tichete de masa si astazi (ieri n.r.) cei 13 donatori au primit tichete. Nici unul nu a dorit sa renunte la acestea. Dupa 15 zile ar trebui sa primim banii si pina atunci ne vom descurca asa cum se descurca si celelalte judete si ne vom baza mai mult pe apartinatori", a declarat Mioara Hanta. De asemenea, aceasta este sceptica in ceea ce priveste donarea benevola. "In comunitatea europeana cunosc persoane care doneaza benevol, nu cer nimic, nu li se acorda nimic si sint solicitati sa vina de acasa. Sint inscrisi in baza de date si cind este nevoie de grupa lor de singe atunci sint chemati de acasa. Am incercat in cazurile mai grave sa ii solicitam pe donatorii din baza noastra de date de acasa si unii chiar s-au suparat", povesteste doctorita. Ziua de 14 iunie a fost aleasa de OMS drept Ziua Donatorilor de Singe pentru a recompensa activitatea imunologului austriac Karl Landsteiner, laureat al Premiului Nobel pentru medicina in 1930 pentru descoperirea grupelor de singe AB-0. Datorita lui, transfuziile de singe au devenit astazi proceduri de rutina medicala. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.