Social

Bolnavi tratati cu ghiduri

Raluca Manolache
5 iun 2009 1015 vizualizări
Pacientii vor sti daca au fost tratati corect in spital

Medicii ar trebui din aceasta luna sa trateze pacientii pe baza unor ghiduri si protocoale terapeutice, acestea avind menirea sa creasca calitatea actului medical. In acest sens, Ministerul Sanatatii a emis un ordin privind implementarea de la 1 iunie a ghidurilor unitare de investigare si terapie pentru 10 boli, precum afectiunile cardiovasculare, afectiunile cerebrovasculare, cardiopatia ischemica, infarctul miocardic, hipertensiunea arteriala, bolile pulmonare cronice, cancerul de col, de sin, de prostata, de colon si diabetul zaharat. Odata cu implementarea acestora pacientii vor sti cu exactitate daca au fost tratati cum trebuie, urmind a primi acelasi tratament indiferent daca se aplica intr-un spital orasenesc sau la o clinica universitara. "Aceste ghiduri fac parte dintr-un pachet de masuri care vizeaza si cresterea eficientei economice in Sanatate. Ele sint chei de control asupra costurilor si asupra calitatii asistentei medicale. De acum avem repere clare pentru cit va trebui sa se cheltuie pentru o patologie si despre modul in care ar trebui sa decurga un act medical de calitate", a afirmat ministrul Sanatatii, dr. Ion Bazac. Deocamdata, in teritoriu nu a ajuns nici o informare cu privire la implementarea ghidurilor, dar medicii vad cu ochi bun schimbarea. "Ghidurile terapeutice sint binevenite. Vom sti mai bine ce sa facem. Tratamentul va fi aplicat mai usor si va fi si mai eficient", a spus dr. Jana Ciuperca, managerul Spitalului Marasesti. Sint insa si anumite discutii contradictorii, in sensul ca spitalele mici nu se pot compara cu centrele universitare nici la capitolul specialisti, nici la capitolul dotari. De exemplu, dr. Hossni Kila, managerul Spitalului Vidra, este de parere ca aceste protocoale vor complica situatia in spitale, mai ales in cele mici. "Situatia se complica mai mult mai ales in spitalele mici pentru ca nu avem specialisti suficienti", a precizat dr. Hossni Kila. începind cu anul 2010, MS va solicita ca toate institutiile medicale finantate din fonduri publice sa-si elaboreze, pe baza ghidurilor aprobate, propriile protocoale terapeutice. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.