Social

Criza financiara ne scapa de fumatori

Raluca Manolache
2 iun 2009 1158 vizualizări
Sint persoane care vin sa se lase de fumat din motive financiare si mai apoi din cauza sanatatii , spune medicul Daniela Moise, cea care ii consiliaza pe bolnavi u barbatii care au apelat la cabinetul Stop Fumat au reusit mult mai usor sa scape de viciu in comparatie cu femeile u un pachet pe zi de tigari, timp de un an, echivaleaza cu 300 de radiografii pulmonare

Criza economica are si beneficii: ii impulsioneaza pe multi dintre fumatori sa scape de acest viciu nociv pentru sanatate dar si pentru portofel. Asa se face ca foarte multi fumatori inraiti au apelat la cabinetul "Stop Fumat" de la dispensarul TBC al Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani pentru a scapa de dorinta de a fuma. In cadrul programului anti-fumat au primit pina acum asistenta medicala de specialitate 565 de vrinceni, insa nu toti au reusit sa treaca peste dorinta de a trage un fum. Doar 62% din persoane pot spune ca s-au tratat, ceea ce este incurajator. "Sint foarte multe persoane care vor sa se lase de fumat. Chiar daca nu au reusit, conteaza ca au venit si au ideea aceasta in cap. Sint persoane care vin sa se lase de fumat din motive financiare si mai apoi din cauza sanatatii. Singura problema este ca, atunci cind vrei sa te lasi, motivul este foarte important si trebuie sa fie pe primul loc", a declarat dr. Daniela Moise, coordonatoarea programului la nivelul judetului. Aceasta a mai constatat ca fumatorii cu o dependenta mai mare reusesc mult mai usor sa scape de acest viciu, situatie intilnita mai ales in rindul barbatilor. De altfel, barbatii reusesc sa se lase de fumat mai usor decit femeile. "Sint mai motivati. Conteaza si ambitia", puncteaza dr. Daniela Moise. De acest program pot beneficia toti cei care doresc sa scape de patima tutunului. Fumatorii primesc consiliere si, odata inscrisi in program, sint testati cu un aparat care masoara cantitatea de monoxid de carbon din organism si mai apoi li se recomanda tratamentul, care este gratuit. Acesta dureaza doua sau trei luni si daca este urmat intocmai ii transforma pe fumatori in nefumatori. Medicamentele au insa si reactii adverse precum greata, tulburari de somn, iar in unele situatii sint contraindicate. De altfel, medicii trag un semnal de alarma si le sugereaza fumatorilor sa incerce sa scape de acest viciu si pentru ca studiile realizate arata ca un pachet de tigari pe zi de tigari, timp de un an, este echivalent cu radiatiile produse de 300 de radiografii pulmonare. Nu se stie insa pentru cit timp se va mai derula programul pentru ca medicamentele sint pe terminate. Stocul de la nivelul judetului mai ajunge pentru aproximativ trei luni. Cei care vor sa se programeze o pot face la numarul de telefon 0754.054.229. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.