Social

Ajutorul de deces, un sprijin la nevoie

Daniel Garleanu
25 mai 2009 1183 vizualizări
Beneficiaza de acest ajutor o singura persoana, care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces

De la inceputul anului si pina in prezent au beneficiat de ajutor de deces un numar de 914 persoane din Vrancea, din care doua au fost platite pentru decesul a doi asigurati cu contract de asigurare, potrivit Casei Judetene de Pensii. De asemenea, institutia a eliberat 11 ajutoare pentru IOVR (invalizi, orfani, vaduve de razboi), din ianuarie si pina acum. Suma platita de CJP pentru aceste ajutoare de deces a fost de peste 1,5 milioane de lei din bugetul asigurarilor sociale de stat si 18.570 de lei in cazul IOVR. Pentru anul 2009, cuantumul ajutorului de deces este 1.702 in cazul decesului pensionarului sau asiguratului, si 851 lei in cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului. "Ajutorul de deces se acorda, la cerere, in cazul decesului asiguratului, al pensionarului sau al unui membru de familie al acestora", a precizat jr. Monica Moldovan, purtatorul de cuvint al CJP Vrancea. Beneficiaza de acest ajutor o singura persoana, care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces. Acesta poate fi sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul, mostenitorul sau, in lipsa acestora, orice persoana care face dovada ca s-a ocupat de cele trebuincioase inmormintarii. Dovada ca membrul de familie s-a aflat in intretinerea asiguratului sau a pensionarului se face prin declaratie pe propria raspundere. Ajutorul de deces poate fi achitat si de catre angajator, in cazul decesului asiguratului salariat, respectiv al unui membru al familiei acestuia. De asemenea, in cazul decesului somerului sau al unui membru al familiei sale, ajutorul de deces se solicita de la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca. (Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.