Social

Bani cu tiriita pentru programele nationale de sanatate

Raluca Manolache
11 mai 2009 1023 vizualizări
Doar 21 de milioane de lei pentru bolnavii de cancer, diabet, tuberculoza, HIV/SIDA si pentru cei inclusi in programul de dializa

Fonduri mult prea mici pentru derularea programelor nationale de sanatate. Asa se prezinta situatia la nivelul judetului Vrancea, pentru acest an fiind acordate in jur de 21 de milioane de lei in contul acestor programe. Banii au fost primiti de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS), aceasta urmind sa deconteze medicamentele si materialele sanitare pentru bolnavii de cancer, diabet, tuberculoza, HIV/SIDA si pentru cei inclusi in programul de dializa. Conform evidentelor bancii sanitare, pentru subprogramul de tratament si monitorizare a persoanelor cu infectie HIV/SIDA si tratamentul postexpunere s-au alocat 2,7 milioane de lei, pentru bolnavii de cancer au venit 5,6 milioane de lei, pentru programul national de diagnostic si tratament pentru boli rare s-a alocat suma de 319.000 lei, iar pentru diabetici au venit 2,4 milioane de lei. De asemenea, pentru programul national de supleere a functiei renale la bolnavii cu insuficienta renala cronica au venit 9,7 milioane de lei. "Exista probleme privind bugetul alocat. Ne vom intilni cu medicii coordonatori pentru a discuta despre buget. Vor trebui sa se incadreze in aceste fonduri deoarece cu greu vom primi fonduri suplimentare din cauza situatiei financiare din tara", a precizat Mihai Copaci, seful CJAS Vrancea. Situatia este cu atit mai delicata in conditiile in care numarul bolnavilor inclusi in programele nationale creste de la luna la luna. De exemplu, in primul trimestru al acestui an, 147 de vrinceni diagnosticati cu HIV/SIDA au primit tratament in mod gratuit, 345 de persoane au fost incluse in programul de tuberculoza si 716 bolnavi de cancer au primit medicamentele necesare in mod gratuit. Si 4.874 de vrinceni care sufera de diabet au fost inclusi in programul national cu aceasta destinatie, 182 persoane au fost incluse in programul national de supleere a functiei renale si trei bolnavi au primit tratament in cadrul programului national de hemofilie, talasemie si boli rare. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.