Social

Doctorii au fost transformati in informaticieni

Raluca Manolache
8 mai 2009 1099 vizualizări
Programul informatic de la Casa de Asigurari pune medicii pe drumuri

Medicii de familie au fost pusi pe drumuri dupa ce sistemul informatic unic integrat implementat de Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) s-a blocat. Acestia riscau sa refaca raportarile pentru luna aprilie, pentru ca se dorea modificarea aplicatiei de raportare a serviciilor medicale. In aceste conditii, in jur de 50 de medici de familie au mers ieri la sediul bancii sanitare pentru a "protesta" impotriva acestei decizii, in conditiile in care ar fi trebuit sa munceasca dublu. "Sistemul Informatic Unic Integrat s-a blocat si cei de la Casa de Sanatate nu au putut sa preia raportarile, iar noi ar fi trebuit sa le refacem", a precizat dr. Grigore Hanta, de la Odobesti. In urma protestului medicii au reusit sa isi impuna punctul de vedere. "Am ajuns la o intelegere cu medicii de familie si raportarea s-a facut in aceleasi conditii ca si pina acum. Nu s-au putut prelua datele pentru ca se lucreaza la o noua aplicatie", a precizat Mihai Copaci, seful CAS. De altfel, doctorii vor trebui sa se transforme in informaticieni de luna viitoare cind vor trebui sa faca raportari mai complexe. Daca pina acum acestia le spuneau celor de la Casa de Sanatate numarul de retete prescrise sau numarul pacientilor consultati, de luna viitoare vor trebui sa introduca in sistem intreaga reteta emisa. "Va trebui sa ne luam o zi din saptamina ca sa introducem datele in sistem. Intr-o singura zi prescriu aproximativ 50 de retete. Nu ai cum sa introduci datele pe loc. Aceasta aplicatie ne ingreuneaza foarte mult munca. E mare pacat ca s-a schimbat calitatea actului medical", a declarat dr. Mioara Nastase, de la Dispensarul Tataranu. Programul are rolul de a asigura colectarea, consolidarea si procesarea eficienta si sigura a datelor din intreg sistemul de asigurari de sanatate. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.