Social

Analize gratuite, dar cu portia

Raluca Manolache
2 mai 2009 1283 vizualizări
Pe listele de asteptare intocmite de unul dintre laboratoarele din Focsani sint inscrisi 1.500 de bolnavi u listele aduc economii serioase la buget, pentru ca unii bolnavi renunta si isi achita investigatiile din propriul buzunar

Vrincenii care vor sa-si verifice starea de sanatate si nu reprezinta urgente medicale risca sa scoata bani din buzunar pentru plata analizelor de laborator. In aceasta situatie s-a ajuns pentru ca fondurile alocate laboratoarelor din Vrancea pentru investigatiile paraclinice sint mici si solicitarile sint tot mai multe din partea bolnavilor. Astfel, de cele mai multe ori, bolnavii se vad pusi in situatia de a fi refuzati daca nu se afla deja pe listele de asteptare si sa fie aminati luni intregi. Reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Vrancea spun ca bugetul alocat decontarii investigatiilor paraclinice pentru anul 2009 este de 1.734.000 lei, iar suma ce a mai ramas de repartizat laboratoarelor pentru restul anului este de 854.987, 48 lei. "Bugetul alocat este foarte mic. Aveam liste de asteptare pina in luna august, dar am prognozat ca o sa avem un buget mai mare. Vom fi nevoiti sa facem o noua repartizare. O sa fie un disconfort foarte mare sa le explicam pacientilor ca nu sint bani. Va fi destul de greu. Speram intr-o rectificare de buget care sa acopere serviciile medicale", a precizat directorul Medcenter Focsani, Laurentiu Neagu. In acest moment, pe listele realizate la Medcenter sint inscrisi aproximativ 1.500 de bolnavi care vor sa afle cum mai stau cu sanatatea. Si dr. Marin Popescu, directorul laboratorului Materna, spune ca bugetul alocat este insuficient. De altfel, se doreste ca cea mai mare parte din buget sa fie alocata in lunile mai, iunie, astfel incit vrincenii sa aiba acces la analize gratuite de singe. Bolnavii spun ca strategia bancii sanitare de a aloca bani cu tiriita aduce economii serioase la buget, in conditiile in care cei mai multi bolnavi nu asteapta sa le vina rindul la analize gratuite, ci isi platesc investigatiile cu bani proprii, chiar daca sint cotizanti la fondul national unic de asigurari de sanatate. In acest an, in relatii contractuale cu banca sanitara au intrat mai multe laboratoare din Vrancea, precum Medcenter, Materna, Gaspar Garofa, Clinica Medicala Simona, Medical Gisana, Clinica Sante, Sanomed, dar si Institutul National Cercetare si Dezvoltare "Victor Babes" din Bucuresti, pentru analize specializate care nu se fac in Vrancea. La recomandarea medicului curant, vrincenii asigurati au dreptul la analize de laborator, precum ecografii, radiografii, EKG-electrocardiograma, tomografii, RMN "" investigatii imagistice. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.