Social

Apele poluate, rumegusul si peturile, in colimatorul Prefecturii

Mihaela Beșleagă
29 apr 2009 1438 vizualizări
Raluca Dan a dat exemple concrete de locatii cu probleme de mediu, cerind explicatii sefului Garzii de Mediu u prefectul l-a mustruluit pe Aurel Cristian ca nu a desfasurat actiuni de educare a populatiei

Poluarea cursurilor de apa si starea de curatenie a spatiilor verzi din judet a fost un subiect amplu dezbatut ieri, cu inversunare chiar, in cadrul sedintei Colegiului Prefectural. Comisarul sef al Garzii de Mediu, Aurel Cristian, a prezentat o informare despre poluarea apelor cu resturi lemnoase, controalele efectuate pe teren si masurile aplicate. In Vrancea isi desfasoara activitatea 217 gatere autorizate, cele mai multe concentrate in zona de munte, pe Valea Zabalei "" 121, Valea Putnei "" 29, Valea Susitei - 23, Valea Rimnicului "" 12 si Valea Milcovului "" 10. Dintre acestea, 26 sint amplasate in zona cursurilor de apa si multe dintre ele depoziteaza sau deverseaza rumegusul in apa. "Garda de Mediu a inregistrat numeroase actiuni de control in zonele de activitate ale procesatorilor de material lemnos. Actiunile au avut ca scop verificarea starii de salubritate a cursurilor de apa, precum si depistarea eventualelor depozite ilegale de deseuri in albiile riurilor sau pe malurile acestora. Au fost identificate multe puncte de depozitare deseuri menajere, gunoi de grajd si deseuri vegetale", a mentionat comisarul sef Aurel Cristian. Pentru toate aceste nereguli au fost aplicate 29 de sanctiuni, din care 9 amenzi, in valoare de 30.000 lei si 20 avertismente. "Garda de Mediu nu ar trebui sa se rezume doar la a aplica sanctiuni, trebuie facute demersuri si pentru a indruma si constientiza populatia ca prin actiunile ei vor fi repercursiuni. Nu am vazut nici o astfel de actiune din partea Garzii de Mediu", a spus prefectul Raluca Dan.


"De ce nu ati identificat locatiile cu probleme?"


Prefectul a dat citeva exemple concrete de incalcari ale legislatiei de mediu, respectiv scurgeri de ape menajere in piriul Caciu din Birsesti, o societate care da foc rumegusului in albia Putnei, platforma de gunoi de la Homocea, depozitele ilegale de rumegus de la intrarea in Paltin, dar si un teren plin de pet-uri la pasarela de iesire din Focsani spre Odobesti. "De ani de zile nu ati identificat aceste locatii cu probleme? Comisarii de mediu chiar nu vad, pe unde trec, aceste terenuri? S-a luat vreo masura impotriva celor care fac adevaratele probleme?", a fost tirada de intrebari adresate comisarului Cristian de catre prefect. Seful Garzii de Mediu a incercat sa raspunda, motivind ca toate resursele sint alocate unui plan anual de inspectii si ca acolo unde sint sesizari se fac controale si se dispun sanctiuni. "Toate resursele noastre sint alocate unui plan avizat de Guvern pe un an de zile, ceea ce reprezinta 80% din inspectii, iar 20% ramin pentru astfel de actiuni. Nu putem face chiar tot ce vrem, exista anumite limite impuse. La sesizari, mergem pe teren, facem verificari, iar daca gasim vinovatii ii sanctionam", a spus Aurel Cristian. Acesta a mai mentionat ca si autoritatile locale au responsabilitati in domeniul protectiei mediului, in egala masura. O solutie pentru eliminarea poluarii cu resturi lemnoase ar fi achizitionarea de instalatii pentru brichetarea rumegusului, singurul dezavantaj fiind insa costurile ridicate. Valoarea unei astfel de instalatii se ridica la 300.000 euro. Pina atunci, deseurile trebuie depozitate pe o platforma betonata cu o anumita capacitate. La finalul discutiei, cei prezenti au ajuns la concluzia ca doar printr-un efort comun si concentrat al mai multor autoritati, nu doar a Garzii de Mediu, se poate aduce o schimbare in domeniul protectiei naturii. (Mihaela BESLEAGA)


  • Ce au lasat in urma turistii de Paste?


  • In zilele de 19 si 20 aprilie, patrule ale Garzii de Mediu au inspectat zonele de interes turistic din localitatile Cirligele, Vinatori, Bolotesti, Soveja, Tulnici, precum Cascada Putnei, Cheile Tisitei, sau manastirile Lepsa si Dalhauti. "S-a constatat o mai buna pregatire a celor responsabili pentru aceste sarbatori, fata de anii trecuti. Astfel, in unele puncte erau amplasate pubele, s-au impartit si saci menajeri", a spus comisarul sef Aurel Cristian. Acest lucru nu inseamna insa ca in urma turistii nu au lasat semnele trecerii lor prin natura: peturi, resturi alimentare sau pungi de plastic. (M. B.)


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 0

    Adaugă comentariu
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.