Social

Controale la fermele de porci

Nicoleta Cristea
28 apr 2009 874 vizualizări
Autoritatile vrincene spun ca este putin probabil sa fim afectati de gripa porcina u virusul este distrus in cazul in care carnea este gatita

Oficialii Directiei Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Vrancea spun ca este putin probabil ca gripa porcina sa efecteze tara, cu atit mai putin judetul nostru. Cu toate acestea, la nivelul judetului au fost instituite anumite masuri de siguranta, pentru o eventuala prevenire a aparitiei virusului. "Se impun exigente deosebite in privinta importului de carne, fiind interzise intrarile din zonele afectate. La nivel central se supravegheaza toate intrarile de animale in special cele din porturi si aeroporturi, insa la noi in judet nu este cazul. Din cite stiu eu tara noastra nu face transport de animale vii, si se pare ca prin carne virusul nu se transmite. La nivel local vom face verificari atente la exploatatiile de porcine, in special la cele comerciale, acolo unde efectivele sint mai mari. Deocamdata nu se impune vaccinarea porcilor. Din cite stiu, noi nu am fost niciodata afectati de gripa porcina", ne-a declarat medicul veterinar Iulian Cucoli, purtatorul de cuvint al DSVSA. O alta masura instituita de ANSVSA este aceea a informarii crescatorilor de porci sa ia toate precautiile necesare si sa actioneze pentru intarirea masurilor de biosecuritate. Autoritatile sanitare mondiale sint in alerta dupa semnalarea mai multor sute de cazuri de gripa porcina la om in Mexic, si aproximativ zece cazuri in Statele Unite. Din 13 aprilie, in Mexic au fost confirmate 81 de decese a caror cauza ar putea fi gripa porcina, insa numai in 20 din cazuri diagnosticul a fost confirmat. Gripa porcina este o maladie respiratorie, specifica porcilor din crescatorii, un virus gripal de tip A. Boala trece ocazional la om, in general la persoane care vin in contact cu aceste animale. Un vaccin impotriva acestei boli exista pentru porci, nu si pentru oameni. Se pare ca imunitatea oamenilor la acest virus este limitata, fiind vorba despre o ramura a virusului H5N1, care contine gene de pasare, porc si umane. Simptomele gripei porcine sint similare gripei umane, ca tuse, febra brusca, dureri de cap si dureri musculare. In cazurile mai grave poate duce la pneumonie si chiar moarte. (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.