Social

Icoanele sculptate de tinarul Lucian s-au vindut ca piinea calda

Raluca Manolache
11 apr 2009 1197 vizualizări
Icoanele sculptate in cadrul spitalului Dumbraveni au fost vindute pe 3.850 de lei, dupa ce au fost scoase la licitatie u lucrarea Cina cea de taina a fost cumparata cu 700 de lei u Mi-am depus tot efortul sa scot ceva dupa sufletul meu , a spus tinarul artist, care sufera de o boala psihica

Tinarul de 28 ani de la Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbraveni, care si-a gasit un refugiu in lumea sculpturii, a fost in atentia opiniei publice ieri, cind la unitate a fost organizata o expozitie cu vinzare. Lucrarile realizate de Lucian L. au fost admirate de toti cei care au dat curs invitatiei conducerii spitalului. Inainte de a fi scoase la licitatie, icoanele lucrate de tinarul care sufera de tulburare de personalitate polimorfa au fost sfintite de un sobor de preoti. "Aceasta expozitie este o premiera pentru noi. Este o expozitie la care principalul actor este un tinar care a inlaturat suferintele prin arta. Sentimentele lui sint exprimate prin aceasta arta creativa, sculptura", a precizat Costel Negoescu, managerul unitatii. La vernisaj a luat cuvintul si profesorul artist Ionica Sava, care a avut numai cuvinte de lauda pentru tinarul care de pe patul de suferinta a gasit timp si resurse pentru a sculpta pentru divinitate. "O ocupatie de acest gen scoate un om din marasmul unor ginduri negre care fac ca viata lui sa fie in pericol. Il avem pe Iisus, pe care Lucian l-a vazut Iisus om, un om indurerat, aproape disperat. Aceasta era si starea lui sufleteasca cind a facut lucrarea. Apoi avem un alt Iisus, il avem pe Iisus Dumnezeu. Acolo exista blindete, nu mai exista aceasta incrincenare. De aici rezulta ca sufletul acestui om a trecut de la o faza la o alta, superioara. Este deja un semn ca este un om normal, ca este aproape 100% recuperat", a spus Ionica Sava. Cele 20 de icoane au fost apreciate de cei prezenti, astfel incit 14 dintre acestea au fost vindute pe loc. In bugetul unitatii a intrat suma de 3.850 de lei. Cea mai remarcabila lucrare, "Cina cea de taina", a fost achizitionata de Directia de Sanatate Publica (DSP) Vrancea cu 700 de lei. Si fostul secretar general al PD-L Vrancea, Lica Panciu, a scos din buzunar suma de 1.000 de lei pentru a cumpara doua icoane.


"Sintem oameni normali"


Parasit de familie, Lucian si-a gasit linistea in momentul cind a ajuns la Spitalul Dumbraveni. Aici a descoperit ca ii place sa lucreze lemnul si sa picteze, in atelierul de art-terapie. In fiecare dimineata merge in atelierul de terapie ocupationala unde incearca sa faca minuni. Ba mai mult, tinarul pacient a furat meseria de la un alt bolnav care si-a ameliorat boala prin arta. "Mi-am depus tot efortul sa scot ceva dupa sufletul meu", a spus Lucian, cu lacrimi in ochi. Acesta a tinut sa precizeze ca doreste sa se integreze in societate. "Sintem oameni normali si ne putem exprima", a spus el. Tinarul lucreaza in spatiul amenajat impreuna cu alti pacienti. Atelierul ofera un mediu in care bolnavii sa se poata regasi si sa nu se simta marginalizati, desigur, pentru o recuperare mai eficienta. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 10 ore, 27 minute, 58 secunde
felicitari, LUCIAN.si managerului tau.ganditi-va ca sunt centre in judet care,odata erau extrem de cunoscute....acum, datorita unor razbunari si a goanei dupa capatuiala ...se pierd.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.