Postul se trece cu bucate pe alese
Cu toate ca postul inseamna abtinere completa sau partiala de la consumarea alimentelor de frupt in anumite zile si perioade de timp, restaurantele vrincene s-au adaptat si au meniuri menite sa atenueze poftele gurmanzilor. Fasolea, mazarea sau cartofii, in combinatie cu alte preparate, sint atent minuite de cei mai iscusiti bucatari in slujba indestularii pintecului. Cu toate ca preturile mincarurilor de post sint mai scazute, nu se inregistreaza in aceasta perioada un flux crescut de clienti, dupa cum spun administratorii de restaurante. De asemenea, de la inceputul postului Pastelui profitul de pe urma nuntilor lipseste cu desavirsire. Restaurantul Oscar isi asteapta clientii cu o gama destul de variata pentru aceasta perioada in care preparatele aproape ca pot fi numarate pe degete. Antreu format din bruschete cu legume, clatite cu spanac si dovlecei umpluti cu orez japonez la pretul de 17 lei, frigarui din legume, taglliatele cu brocoli si salata de primavara pentru 20 de lei si desertul Prajitura umpluta cu fructe si alune la 8 lei sint citeva din specialitatile pe care Nicoleta Dogaru, specialist maestru bucatar, le poate prepara. "Din cultura mea, pot sa spun ca a scazut vinzarea cu 10-20% fata de lunile decembrie si martie, luni de sarbatoare", ne-a spus aceasta. Restaurantul preferat al micilor intreprinzatori sau al taximetristilor, "La Vasilica", are pentru aceasta perioada tot felul de ciorbe la preturi care ajung pina la 5 lei/portia. Ciorbita de zarzavat, bors de fasole, sote de ciuperci sau fasole batuta sint citeva din preparatele care se numara pe meniul de post al localului. Administratorul societatii, Manuela Simion, spune ca fata de alti ani au scazut vinzarile cu nu mai putin de 40%. Seful de sala de la Casa Vrinceana, Marius Stoican, are pe meniul de post Tocana Ratattouille "" 15 lei, Dovlecei a la grec "" 13 lei sau supa crema de legume "" 6 lei si pizza "" 18 lei, preparate pentru cei care doresc sa fie crestini dar sa se si infrupte. De asemenea, seful de sala spune ca au scazut vinzarile cu 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Restaurantul Ambasador se inscrie si el pe lista ofertantilor de mincaruri de post cu papanasi gratinati "" 8 lei, mazare cu ciuperci "" 8 lei sau salata orientala, la numai 5 lei. Asadar, cei care doresc sa treaca mai usor peste zilele de post care au mai ramas pot face un tur al orasului si un popas la restaurant pentru o masa imbelsugata. (Daniel GIRLEANU)